Snart ska det avgöras vilket lag som får möta Sverige i finalen. 

Slutsignalen har knappt hunnit tystna i Östersund arena innan det är dags för lördagens andra semifinal, där en motståndare till Sverige i finalen ska utses. Kampen kommer stå mellan Kanada och Finland där nordamerikanskorna är stora förhandsfavoriter.

Kanada

Kanadas väg till semifinal har kanske inte varit lätt, men den har samtidigt varit långt ifrån svår. Redan i premiären dagens motståndare visade man sin klass och sedan har det rullat på, i gruppspelet besegrades även Sverige (4-2) innan rivalen USA också fick se sig slagna i den avslutande matchen. Resultaten i gruppspelet gjorde att Kanada slapp spela kvartsfinal och därmed har lite extra vila inför dagens match.

En hel del talar för att den kanadensiska offensiven kommer kretsa kring Caitlin Kraemer som varit väldigt bra hittills i turneringen, 16-åringen har fått ett stort genombrott och ligger med sina sex mål tvåa i skytteligan. Forwarden är även delad tvåa i den totala poängligan och det är inte längre någon hemlighet att hon är en väldigt god målskytt, något som tidigare visat sig i klubblaget Kitchener-Waterloo Rangers där det blivit sexton mål på lika många matcher den här säsongen.

Tre spelare att hålla ögonen på i Kanada i kvällens match

  1. Caitlin Kraemer. Vi har redan berättat att Kraemer är en duktig målskytt med sina kvalitéer i det offensiva spelet och det här är utan tvekan en spelare som Finland måste hålla ett extra öga på i kvällens match. Har goda chanser att vinna både poäng- och skytteligan.
  2. Hannah Clark. Duktig målvakt som varit strålande i den kanadensiska juniorligan de senaste åren och som nu även fått sitt genombrott med landslaget. Är bara sexton år men har redan visat upp ett fint spel som gör henne till en av turneringens främsta på positionen.
  3. Alexandra Law. I nuläget är lite oklart om Law kommer vara med i kvällens match, hon missade nämligen gruppavslutningen mot USA men om 17-åringen finns med på isen är hon ett vasst offensivt hot mot Finland. Imponerade i de två inledande matcherna och har redan ett VM-guld på U18-nivå på meritlistan.

 

Finland

Om Kanadas väg till semifinal varit relativt enkel har det varit raka motsatsen för Finland. Gruppspelet blev långt ifrån lika lyckat som man på förhand önskat, i premiären föll man som bekant med hela 0-8 mot Kanada och sedan blev det även förlust mot USA (1-8). I gruppavslutningen mot Sverige stod man under korta stunder för ett bra spel, men det blev tillslut förlust med hela 1-6. Trots den tunga starten lyckades man vända på den berömda steken, i kvartsfinalen mot Tjeckien låg man länge under men med ungefär åtta minuter kvar kunde man kvittera till 3-3 innan Pauliina Salonen sköt det matchvinnande målet när klockan stod på 54:27. Segern tog Finland till en meriterande semifinal men där väntar alltså tuffast möjliga motstånd.

Tre spelare att hålla ögonen på i Finland i kvällens match

  1. Sanni Vanhanen. Turneringen har inte varit så bra som Finland hoppats men Vanhanen har åtminstone spelat bra och 17-åringen är utan tvekan lagets nyckelspelare. Har trots sin ringa ålder redan tagit medalj i både OS och VM vilket gör henne till truppens mest rutinerade spelare och ska Finland kunna skrälla måste forwarden leverera.
  2. Pauliina Salonen. Lovande center som gör sitt tredje U18-VM. Tog brons förra sommaren och har nu siktet inne på att säkra sin andra medalj. Har gjorde två mål hittills i turneringen och öser till vardags in poäng i den finska högstaligan.
  3. Nella Berg. Spelskicklig back som spelade fram till målet i mötet mot Sverige och var precis som Salonen med i sommarens brons-lag. Har mestadels spelat juniorhockey den här säsongen men har tidigare gjort flera säsonger även på seniornivå. Är dotter till Aki Berg, som bland annat spelade nio säsonger i NHL och som var med i laget som tog sig till final vid de olympiska spelen 2006.

Matchen startar 20:00 och kan ses på SVT24 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.