Hockeysupportrar världen runt jublar efter nyheterna från Nordamerika. 

Efter många spekulationer och vändningar kunde NHL under gårdagen lämna beskedet många hockeyälskare längtat efter – man tillåter sina spelare att vara med i de olympiska spelen igen. Det innebär att i OS 2026 kommer de olika landslagen att kunna använda sig av sina största stjärnor från världens bästa ishockeyliga igen, vilket man inte fått göra sedan 2014.

Det här beslutet representerar en vändpunkt för sporten ishockey på en global nivå och innebär en stor och viktig återkomst för NHL-spelarna i OS-sammanhang. IIHF lyckades samla parterna vid samma bord och hitta en långtgående och hållbar överenskommelse, vilket är vårt huvudsyfte som idrottsorganisation. Som dedikerade ishockeyfans är vi på IIHF nöjda och uppspelta över denna nya överenskommelse och vi ser fram emot att se det absolut bästa av vad sporten ishockey kan erbjuda över de kommande OS-turneringarna, i Milano och i 2030 års turnering, säger NHLPA:s verkställande direktör Marty Walsh till NHL:s hemsida.

Nya glädjebeskedet – stjärnorna tillbaka redan nästa år

Beskedet att NHL tillåter sina spelare att vara med i de två kommande olympiska spelen har tagits emot positivt av de flesta men de goda nyheterna stannar inte där. Under fredagen meddelande nämligen NHL att man även kommer starta något som går under namnet “4 nations face off” där Kanada, USA, Sverige och Finland gör upp i en turnering som kommer äga rum i Nordamerika.

– Det känns som en viktig grej för hockeyn för att vi ska få sporten att växa internationellt. Jag tycker det är en jättebra sak. Det är ett spännande schema. Det är något som man kan se fram emot vartannat år. Något som jag vet att vi är taggade för. Fyrnationsturneringen kommer bli spännande. Fyra bra lag som kommer tävla. Jag kan inte vänta, säger Connor McDavid till NHL:s hemsida.

Turneringen är tänkt att bli ett tillfälle för hockeyälskare i Nordamerika att se många av världens främsta spelare mäta sina krafter med varandra och den första upplagan äger rum redan under den kommande säsongen, 2024/25. Det kan därmed bli något av en förfest inför OS i Italien 2026.

– Fantastiskt att få till det från alla parter. Lika som att OS-beskedet är härligt, så tycker jag om initiativet att starta den här turneringen. Det finns utrymme för att låta de bästa spelarna i världen vara på isen samtidigt och möta varandra. Det kommer säkert se lite olika ut för varje nation. Det har det gjort tidigare också i sådana turneringar. Nu kom beskedet i dag, men jag hoppas det och vi är förberedda att starta igång arbetet mot turneringen i februari 2025, säger Sveriges förbundskapten Sam Hallam till SVT.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här