Ikväll avgörs det vilka två lag som får göra upp om guldet i Junior-VM. 

Knappt har adrenalinet hunnit sjunka efter kvartsfinalerna innan det är dags att börja blicka framåt mot nästa runda av slutspelet i Junior-VM som den här gången spelas i Kanada. Det hockeytokiga landet har bjudit in till en riktig publikfest där stämningen varit god på samtliga matcher, oavsett vilka lag som spelar. Ikväll är det dags för de två semifinalerna att spelas och nedan kommer lite matnyttig information inför den första, där Sverige tar sig an Tjeckien.

Tjeckien – Sverige (20:30)

I kvällens första semifinal möts två lag som hade helt olika väg till den här matchen. För svensk del blev kvartsfinalen en riktig nagelbitare där avgörandet mot Finland dröjde till slutminuterna då Victor Stjernborg kunde sno åt sig pucken och placera in segermålet. Ett mål som dessutom kom i boxplay.

Juniorkronornas väg till kvällens match har på många sätt varit en kamp, spelet har stundtals hackat och i gruppavslutningen mot Kanada syntes det att man inte riktigt var på topp. Mot Finland höjde man sig ett par snäpp och rent attitydmässigt såg det mycket bättre ut, även om det fortfarande finns saker som måste bli bättre om Sverige ska få spela om guldet. Inte minst koncentrationen och noggrannheten i powerplay, där man haft svårt att övertyga. Ska ett lag gå långt i en turnering är det en del av spelet som måste fungera. Av lagen som finns kvar i turneringen har man klart sämst statistik i spelformen och jämför man med Tjeckien så skiljer det närmare tjugo procent.

Det som dock varit positivt är att flertalet spelare presterat på en nivå högre än förväntat, det gäller inte minst backen Ludvig Jansson som många tycker har varit Sveriges bästa spelare i turneringen. Dessutom har målvakten Carl Lindbom varit en säker sista utpost och i offensiven har Linköpingsduon Fabian Wagner och Filip Bystedt övertygat. Dessutom verkar supertalangen Leo Carlsson hitta formen, i kvartsfinalen stod 18-åringen för två mål och han skulle mycket väl kunna få en huvudroll i kvällens match.

Kvällens motståndare är ett lag som Sverige borde ha bra koll på, man möttes nämligen så sent som för några dagar sedan i gruppspelet och då krävdes det förlängning för få fram en vinnare. Den gången hade Juniorkronorna marginalerna på sin sida – vi får se om det blir så även ikväll.

Motståndarkollen

Tjeckien kommer till semifinalen med ett gott självförtroende efter att ha besegrat Schweiz med hela 9-1 i en match där Jiri Kulich hade lekstuga. 18-åringen ses som en av Europas största talanger och har imponerat i AHL under inledningen av säsongen, men redan förra vintern gjorde han succé i JVM och det blev även nio mål på sex matcher i U18-VM så det här är en spelare som vet hur man producerar. I årets turnering har det blivit sju poäng på de fem inledande omgångarna men den interna poängligan toppas inte av honom, utan av backen Stanislav Svozil som gjort ett mål och spelat fram till ytterligare sju. Där har vi en spelare som gillar att följa med upp i anfallen och som man måste hålla ett extra öga på.

Överlag har Tjeckien imponerat i turneringen och inför kvällens match har det blivit poäng varje gång man glidit ut på isen, vilket naturligtvis höjer moralen. På målvaktssidan har Tomas Suchanek gjort bra ifrån sig och i special teams har man också presterat på en hög nivå vilket gör att det är svårt att se några direkta svagheter. Ska Sverige ha en chans att ta sig förbi kvällens utmaning gäller det att vara på topp

SVERIGES VÄG TILL SEMIFINAL
Sverige – Österrike: 11-0
Tyskland – Sverige: 0-1
Sverige – Tjeckien: 3-2 (förlängning)
Kanada – Sverige: 5-1
Finland – Sverige: 2-3

TJECKIENS VÄG TILL SEMIFINAL 
Tjeckien – Kanada: 5-2
Österrike – Tjeckien: 0-9
Sverige – Tjeckien: 3-2 (förlängning)
Tjeckien – Tyskland: 8-1
Tjeckien – Schweiz: 9-1

Kvällens match startar 20:30 och kan ses på SVT samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här