Det bjöds på spänning när kampen om VM-guldet avgjordes. 

Dramatiskt avgörande när Kanada tog revansch 

Mycket av förhandssnacket inför kvällens VM-final har handlat om två saker, Kanadas jakt på revansch efter finalförlusten för två år sedan, och Finlands täta defensiv och (stundtals) tråkiga spel. Båda sakerna hamnade därför i centrum även när matchen var igång, man kunde se att Kanada var väldigt taggade och Finland hade precis som vanligt ett väldigt organiserat spel.

Finland fick också en bra start på matchen, efter ungefär åtta minuters spel kunde man ta ledningen genom Mikael Ruohomaa som satte sitt första mål i turneringen. Några minuter in i andra perioden lyckades Kanada kvittera genom Maxime Comtois som än en gång höll sig på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Ju längre en match går desto högre blir insatserna, därför kändes det väldigt viktigt när Petteri Lindbohm gav Finland ledningen en bit in i tredje perioden. Laget kopplade på sin defensiv ytterligare ett snäpp men med knappt åtta minuter kvar av ordinarie matchtid lyckades Kanada få till en kvittering när Adam Henrique kunde peta in pucken, assisterad av bland annat Connor Brown som med sina totalt sexton poäng (2+14) tar hem VM:s poängliga.

I den första förlängningsperioden inledde Finland bäst och var en ribbträff ifrån ett tidigt avgörande, men ett par minuter senare kontrade Kanada till sig ett två-mot-ett läge där Nick Paul kunde placera in pucken som innebär att laget säkrar VM-guldet.

Att Kanada går hela vägen till guldet är minst sagt anmärkningsvärt med tanke på att det bara var ett inbördes möte mot Kazakstan som gjorde att laget kunde ta sig vidare från gruppspelet. I slutspelet har dock många spelare höjt sig flera nivåer och på så vis kan man inte säga annat än att Kanada är värda sin guldmedalj.

Finland har bjudit på ett väldigt vägvinnande spel under hela turneringen och matchplanen fungerade även under stora delar av finalen. Förlusten svider förmodligen ett bra tag men med tiden borde spelarna vara nöjda med sin insats, de finska lejonen åkte trots allt till VM med ganska låga förväntningar på sig.

Resultat och statistik

Resultat: 2-3 (1-0,1-1,0-1,0-1)
Skott: 31-26
Räddningar: 23-29
Utvisningsminuter: 6-30

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.