En av 2000-talets främsta backar väljer att avsluta karriären. 

I förra veckan nåddes vi av beskedet att Pavel Datsyuk valt att lägga skridskorna på hyllan och nu väljer en annan väldigt framgångsrik spelare att göra samma sak. Det är ingen mindre än den kanadensiska stjärnbacken Duncan Keith som annonserat att försommarens slutspelsmatcher tillsammans med Edmonton blir de sista i karriären.

– Kul att se honom spela i Edmonton förra året, för han kommer från den provinsen och han ville vara nära sin son. Det var något häftigt att se honom fortfarande göra sin grej. Jag är säker på att han fortfarande kan göra det, men han har lagt många mil på de där benen, säger den tidigare lagkamraten Bryan Bickell till NHL.com.

Dubbel guldhjälte – en av Kanadas främsta

Den rutinerade backen spenderade som sagt var den senaste säsongen i Edmonton Oilers men är främst känd för sin tid i Chicago. I sommar är det tjugo år sedan klubben draftade honom och efter två säsonger i farmarlaget lyckades han ta en ordinarie plats hösten 2005. Sedan dröjde det bara ett par år innan Keith fick bli en av lagets assisterande kaptener och under de kommande åren skulle han vara en av de givna nyckelspelarna i jakten på framgång.

Mellan 2010-15 lyckades han hjälpa Chicago till att vinna Stanley Cup hela tre gånger och vid två tillfällen (2010,14) fick kanadensaren ta emot priset som ligans främsta back – Norris Trophy. Under de framgångsrika åren i Blackhawks hade Keith även spelat sig till en landslagsplats och 2010 stod han för sex poäng när Kanada säkrade OS-guldet på hemmaplan. Två år senare var han en del av det lag som tog VM-silver 2014 blev det ytterligare ett OS-guld, den gången på rysk mark.

Efter att ha spelat hela sexton säsonger i Chicago valde Keith att flytta till Edmonton där han noterades för 21 poäng i grundserien, innan karriären rundades av med ett starkt slutspel där det blev ytterligare fem poäng på sexton matcher. Under sina år i NHL stod backen för totalt 646 poäng och med sina 1327 matcher är den som spelat näst flest matcher i Chicagos historia, endast legendaren Stan Nikita har gjort fler (1549). Det känns därmed rätt givet att Keith kommer få sin tröja hissad i United Center, kanske redan till hösten.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här