Idag blickar vi tillbaka på en av svensk hockeys största profiler. 

2022 firar svenska ishockeyförbundet hundra år av framgångar, man blickar tillbaka på generationer av duktiga spelare som satt färg på svensk hockey och som hjälpt till att ta medaljer både i olympiska spel och världsmästerskap. I november hölls “tidernas hockeygala” för att hylla några som gjort extra mycket för sporten och vi på VMishockey vill inte vara sämre. Vi vill lyfta fram spelare som bidragit till att göra svensk hockey till en maktfaktor och först ut är en minst sagt mångfacetterad spelare som är en av tidernas största profiler – Sven Tumba.

Supertalangen

På det tidiga 50-talet hade Sverige relativt svårt att hävda sig internationellt, förutom några få framgångar sågs man som “lilla landet lagom” även sportsligt men saker var på väg att förändras. I en tid där man inte skulle ta plats klev en ung och lovande forward fram och tog för sig, Sven Johansson fick tidigt chansen i Djurgården och det dröjde inte länge innan han börjat skapa rubriker. Med ett underhållande spel väckte han uppmärksamhet och redan nitton år gammal fick han debutera i Tre Kronor. I sin första match slog han till med att göra hela fem mål och efter den matchen var han given i landslaget. Stockholmaren var en större talang är någon tidigare sett inom svensk hockey och målfesten mot USA på Stockholm stadion var bara början.

Genombrottet

Efter debuten i landslaget höjdes naturligtvis förväntningarna inför OS i Oslo 1952, frågan var om han skulle kunna leverera även i flera matcher efter varandra. Svaret? Utan några som helst problem. Sven gjorde sju mål i turneringen och hade stor del i att Tre Kronor kunde spela hem en bronsmedalj, den första olympiska medaljen sedan 1928 då det blev silver i St Moritz.

Efter framgången i OS var “Tumba”, som han skulle komma bli kallad, en av svensk idrotts största stjärnor och hela hans personlighet gjorde honom snabbt till ett hett villebråd för både journalister och personer av det motsatta könet. Alla föll för hans dragningskraft, oavsett om man bodde långt ute på landet eller i kungahuset.

Den gyllene eran

Året efter OS var det dags för VM i Schweiz och eftersom det gick så pass bra i Oslo var förväntningarna höga. Tre Kronor inledde på bästa sätt genom att besegra värdnationen med 5-2 och sedan fortsatte laget att rada upp vinster. Efter att ha vunnit samtliga fyra matcher som spelades var det historiska VM-guldet säkrat och Tumba hade med sina åtta mål stod del i framgången. En framgång som gjorde att svenska folket allt mer började få upp ögonen för landslaget.

Under de kommande åren skulle Sverige befästa sin plats bland ett av de bästa landslagen, 1954 blev det VM-brons på hemmaplan och tre år senare var det återigen dags att vinna guld. Den här gången spelades mästerskapet i Moskva och det blev ett av de mest klassiska genom tiderna, där Tre Kronor bjöd på ett underhållande spel och där segrar mot både Tjeckoslovakien och Finland satte laget i en bra sits. I den avslutande matchen blev det oavgjort (4-4) mot Sovjetunionen men det spelade ingen roll. Guldet var säkrat och Tumba var en av turneringens främsta spelare.

Även hemma i Sverige skördade forwarden framgångar, tillsammans med klubblaget Djurgården blev det hela fyra SM-guld på 50-talet och 1959 lyckades han med bedriften att även vinna guld med klubbens fotbollslag.

Nobben

Framgångarna med landslaget gjorde att folk även internationellt börjat få upp ögonen för den utåtgående svensken och 1957 fick Tumba en inbjudan till Boston Bruins för att se om han hade det som krävdes för att spela i NHL. I sin debut stod han för ett mål mot New York Rangers och Boston blev imponerade, han gjorde sedan en handfull matcher i klubbens farmarlag och erbjöds ett för tiden guldkantat kontrakt men överraskade alla genom att tacka nej.

I efterhand har Tumba berättat att den sortens hockey som spelades i Nordamerika inte passade honom och därför valde han att återvända hem till Djurgården. Något som resulterade i att det skulle bli ytterligare en rad SM-guld. Med sina åtta titlar, det sista 1963, räknas han än idag som en av klubbens allra största genom tiderna.

Före sin tid

Väl på plats hemma i Sverige igen kunde han spela mer med landslaget, något som inte hade varit möjligt om det blivit spel i NHL, och det var tillsammans med Tre Kronor som Tumba var som allra bäst. 1962 spelades VM i Colorado Springs och det fanns naturligtvis förhoppningar om att USA skulle ta hem ett guld på hemmaplan, något som dock skulle bli väldigt svårt. En formtoppad Tumba ledde Sverige till ett tredje VM-guld och precis som i Moskva några år tidigare blev det här ett på flera sätt historiskt mästerskap. Segern mot Kanada (där referatet “den glider in i mål” tog plats in i svensk idrottshistoria) blev Tre Kronors första mot hockeyns gigant och tog i samma stund in svensk hockey in i en ny era.

Mästerskapet blev ytterligare ett bevis på att Tumba var något alldeles extra, med sin teknik och skridskoåkning stod han ut ur mängden och i efterhand är det tydligt. Han var långt före sin tid, en fulländad forward som både kunde spela fram och göra de avgörande målen. Just målskyttet var dock hans signum och när landslagskarriären avslutades 1966 hade Tumba gjort imponerande 186 mål på 245 landskamper. En notering ingen annan varit i närheten av.

Efter karriären som ishockeyspelare kunde Tumba ägna mer tid åt sin andra stora passion – golfen. Under många år framöver skulle han vara med i flertalet tävlingar, bygga banor och på många sätt vara en pionjär för sporten i Sverige. Hans starka personlighet öppnade dörrar även inom den sporten och tack vare honom lockades några av världens bästa golfare till att delta i svenska tävlingar.

Trots att karriären inom hockeyn slutade 1968 lyckades Tumba alltid hålla sig relevant och aktuell, många citat blev klassiska och än idag kan man se hans betydelse för svensk hockey. 1959 var han en av de drivande i att TV-pucken bildades och även långt efter att karriären var över fortsatte prisskåpet att fyllas. 1997 valdes han in i det internationella ishockeyförbundets Hall of Fame, 2008 uppmärksammades han med ett hederspris på idrottsgalan och när svensk hockey bildade sitt Hall of Fame 2011 var Tumba den första att väljas in, en månad efter sin död. Det blev en sista hyllning för en av svensk hockeys största.

FAKTA: Sven Tumba 
Född: 27 augusti 1931 i Stockholm
Död: 1 oktober 2011 i Stockholm
Klubbar: Djurgårdens IF, Québec Aces, Malmö FF
Landskamper: 245, 186 mål
Meriter: 3 VM-guld (1953,57,62) 1 VM-silver (1963), 3 VM-brons (1954,58,65), OS-silver (1964), OS-brons (1952), 9 SM-guld (1954,55,58,59,60,61,62,63)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här