Flera spelare fick chansen att landslagsdebutera under Karjala Tournament. 

Den gångna veckan inledde Tre Kronor säsongen genom att spela hem en andraplats i den första av fyra turneringar i Euro Hockey Tour, vilket är de stora höjdpunkterna innan säsongen sedan rundas av med ett världsmästerskap i Tjeckien. I matcherna som spelades fick ett flertal svenska spelare chansen att göra sina första framträdanden i A-landslaget och VMishockey har pratat med en av dessa, målvakten Daniel Marmenlind, för att se hur han ser tillbaka sin debut mot Finland.

– Det var en skitrolig match att spela, speciellt att möta Finland i en debut. Vi gjorde en bra match och var väldigt lärorik för mig, säger Marmenlind till VMishockey.se

“Det gäller att ha tålamod”

Hur gick det till när du blev inkallad med kort varsel, och framförallt – hur kändes det? 
– Jag blev inringd på fredagen, så det var bara att sätta igång och packa direkt och förbereda sig för att åka iväg. Det var lite nervöst men samtidigt jättespännande.

Tittar man på statistiken så har du fått en väldigt bra start på säsongen, hur tycker du själv att det har gått hittills? 
– Jo men säsongen har startat bra, jag var skadad länge förra säsongen så jag är glad att det gick fort att komma tillbaka till där jag slutade, det är jag glad över.

Inför landslagsuppehållet hade Malmö bara en poäng upp till andraplatsen, är ni nöjda med hur ert spel varit under inledningen av säsongen?
– Ja vi har spelat väldigt bra, startade lite tufft men efter ett par matcher så resulterade spelet i poäng också, och där tycker jag vi har fortsatt. Serien är jämn och det gäller att hålla i.

Du spelade i Hockeyettan så sent som våren 2020 men gör nu din tredje säsong i SHL, hur stor skillnad är det egentligen att spela i dem två ligorna?
– Skillnaden mellan dom två serierna är väldigt stor tycker jag, det är mycket mer struktur i SHL. I ettan kunde det hända lite allt möjligt samtidigt som det finns mycket skill där också. I SHL straffas misstag mycket hårdare.

Det blev spel i flera lag i Hockeyettan innan du tillsist fick en ordentlig chans i allsvenskan med Västervik, fanns det tillfällen då du tvivlade på om du skulle få spela på en högre nivå?
– Nej jag har aldrig tvivlat på mig själv, kände alltid att jag hade det i mig bara jag fick chansen och att omringa mig själv med bra spelare. Det gäller att ha tålamod och hålla hårt i sina drömmar.

“Vore såklart en dröm”

Förra säsongen var på många sätt tung för Malmö, hur ser du tillbaka på tiden då ni faktiskt var nära att åka ur SHL? 
– Den tiden var väldigt tuff, jag var ju skadad och tittade på mycket, vilket va hemskt. Man vill aldrig hamna i den sitsen, det är väldigt jobbigt på flera olika plan.

En lyckad debut med Tre Kronor kan få tankarna att flyga iväg mot större mål, som ett VM i vår – vad skulle det betyda om du fick spela ett mästerskap med landslaget någon gång i framtiden?
– Det vore såklart en dröm, men det får man ta då. Det gäller att ta en match i taget och göra det bra i Malmö. Så får man se om såna bonusar sker helt enkelt.

Sakta men säkert närmar sig julen, hur mycket tid har man att att fira som elitidrottare när spelschemat är tätt, inte minst i mellandagarna?
– Ja det blir inte så många dagar ledigt, tror vi har tre dagar ungefär. Inte så mycket hinns med att göra, men så är livet och något man är medveten om.

FAKTA: Daniel Marmenlind
Ålder: 26 år
Position: Målvakt
Moderklubb: Arlanda HC
Övriga klubbar i karriären: Wings HC, Djurgården, Örebro, Vita Hästen, Arboga, Lindlöven, Skövde, Visby/Roma, Västervik, Malmö Redhawks
Landskamper: 1 A, 16 Juniorlandskamper
Statistik den här säsongen: 10 matcher, 92.8% (Malmö, SHL)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här