Igår spelades den sista gruppspelsmatchen av SHL. Jakten på guldet kan börja. 

Efter en händelserik höst och vinter är våren här, även om det kanske inte riktigt känns så, och med den kommer intensiva veckor med slutspelshockey. Under gårdagen spelades den avslutande grundserieomgången av SHL och där kunde Växjö säkra seriesegern genom att vinna med 5-0 borta mot Brynäs. Laget vinner därmed grundserien för fjärde gången sedan 2017, och andra de senaste tre åren.

I truppen finns ett flertal spelare som varit med i Tre Kronor den här säsongen, däribland backtrion Lukas Bengtsson, Joel Persson och Hardy Äman Aktell. Samtliga spelare som i nuläget har en rimlig chans att få avsluta säsongen med ett VM. Något som vore första gången för alla tre. I laget finner vi även Kalle Kossila som nosar på en finsk VM-biljett samt den rutinerade forwarden Tobias Rieder som spås finnas med i den tyska VM-truppen. Det finns dessutom chans att både målvakten Emil Larmi (Finland) och Joachim Blichfeld (Danmark) ska få förlänga säsongen med ett par veckor i Finland.

Så slutar SHL 2022/23

 1. Växjö, 102 poäng
 2. Skellefteå, 99 poäng
 3. Färjestad, 90 poäng
 4. Örebro, 83 poäng
 5. Timrå, 81 poäng
 6. Frölunda, 81 poäng
 7. Oskarshamn, 78 poäng
 8. Leksand, 77 poäng
 9. Rögle, 72 poäng
 10. Luleå, 71 poäng
 11. HV71, 68 poäng
 12. Linköping, 67 poäng
 13. Brynäs, 62 poäng
 14. Malmö, 61 poäng

Landslagsstjärnans succé

Växjö vinner grundserien vilket naturligtvis är en fin bedrift men grundseriens stora utropstecken hittar vi utmed Östersjökusten i form av Oskarshamns Antti Suomela. Forwarden värvades in från den amerikanska farmarligan inför säsongen och hade aldrig spelat på svensk is tidigare men visade direkt sin klass och nu när grundserien är över kan man konstatera att succén är total. 28-åringen vinner poängligan i överlägsen stil och med sina 37 fullträffar är han dessutom skyttekung.

Framfarten i SHL har även gjort att Suomela fått chansen att representera Finland igen, det har blivit tre landskamper under vintern och drömmen om ett första mästerskap sedan 2018 lever i allra högsta grad. Dessutom lever fortfarande drömmen om att Oskarshamn ska kunna skrälla till sig ett guld, sjundeplatsen i grundserien innebär nämligen fortsatt spel. Nu väntar åttondelsfinal mot Luleå som slutade tia.

Poängligan

 1. Antti Suomela (Oskarshamn), 66 poäng
 2. Patrik Karlkvist (Oskarshamn), 61 poäng
 3. Adam Tambellini (Rögle), 46 poäng
 4. Jonathan Pudas (Skellefteå), 45 poäng
 5. Oscar Möller (Skellefteå), 44 poäng
 6. Jiri Smejkal (Oskarshamn), 43 poäng
 7. André Petersson (HV71), 42 poäng
 8. Ahti Oksanen (Oskarshamn), 42 poäng
 9. Jonatan Dahlén (Timrå), 42 poäng
 10. Rodrigo Abols (Örebro), 41 poäng
 11. Marcus Sylvegård (Malmö), 41 poäng

Säsongen är däremot över för både HV71 och Linköping vilket innebär att ett flertal potentiella VM-spelare redan får ta semester. Bland spelarna hos HV71 finns André Petersson som gjorde succé i Karjala Tournament samt tjecken Radan Lenc som var med i OS förra året och som gjort bra ifrån sig i landslaget även den här säsongen. Hos Linköping är det främst målvakten Marcus Högberg och backen Oscar Fantenberg som fått chansen i Tre Kronor den här vintern.

Tre andra SHL-spelare som kan vara med i VM 

 1. Jonathan Pudas (Skellefteå). Har varit med en hel del i Tre Kronor de senaste åren och spelade både OS och VM förra vintern. Har gjort det väldigt bra i Skellefteå och rankas som en av ligans främsta backar.
 2. Olle Alsing (Leksand). Ytterligare en back som haft en stark säsong hittills. Har fått ett relativt stort förtroende i Tre Kronor under vintern och är faktiskt den back som producerat flest poäng hittills den här säsongen. Kan bli en möjlig outsider i jakten på en VM-biljett.
 3. Lars Johansson (Frölunda). Värvades in med höga förväntningar på sina axlar och har varit bra, men kanske inte gjort den succé man hoppats på. Gör alltid bra ifrån sig i Tre Kronor vilket gör att VM-drömmen i allra högsta grad lever vidare. Ett starkt slutspel kan stärka den rutinerade målvaktens aktier ytterligare.

En tung vinter för klassiska klubben

Samtidigt som HV71 och Linköping förmodligen är en smula besvikna kan de vara väldigt lättade – de slipper kvala för att behålla sin plats i SHL. Det kommer däremot Brynäs tvingas göra. Insatsen i grundserien räckte tillslut bara till en 13:e plats vilket gör att man, tillsammans med Malmö, hamnade under strecket. Därmed fortsätter en tung säsong för den anrika klubben från Gävle som haft en hel del motgångar både på och utanför isen. Man är därmed tillbaka i en liknande situation som våren 2021 då ett ödesmöte mot HV71 räddade kvar laget i SHL. Det här var knappast det som klubben drömde om när man värvade hem den tidigare världsmästaren Johan Larsson från NHL och det var förmodligen inte heller det som den finska landslagsspelaren (tillika världs- och olympiska mästaren) Hannes Björninen hade planerat i och med flytten till Gävle från Lahti och Pelicans.

Så spelas slutspelet

De senaste åren har allt fler lag kunnat drömma om att vinna SM-guldet men det har på samma sätt gjort att upplägget blivit mer komplicerat. De sex främsta lagen i grundserien är direktkvalificerade för kvartsfinal men för lag 7-10 väntar en oviss åttondelsfinal som spelas i bäst av tre matcher. För lag 11-12 är säsongen över och för lag 13-14 väntar en matchserie i bäst av sju matcher, där förloraren tvingas kvala mot ett allsvenskt lag för att behålla sin plats i SHL.

Åttondelsfinalerna

Oskarshamn – Luleå
Leksand – Rögle

Kvartsfinalerna 

Färjestad – Frölunda
Örebro – Timrå
Växjö – det näst högst rankade laget från åttondelsfinalerna
Skellefteå – det högst rankade laget från åttondelsfinalerna

Slutspelet inleds imorgon och kan ses på Cmore.

MER OM SHL: 10 SHL-spelare som är aktuella för VM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här