En av de olympiska spelens medaljkandidater har redan inlett sin uppladdning. 

Att NHL och det internationella ishockeyförbundet lyckats komma överens gör vinterns olympiska spel i Peking högintressant och det spekuleras redan kring vilka stjärnor som kan komma att vara med i turneringen. Vårens VM-finalist Finland har inlett sin uppladdning med en träff där drygt 40 aktuella spelare deltar.

Stjärnan saknas – profilen är med

Tar vi en titt på listan med spelare som är med så finns flera tunga pjäser såsom Alexander Barkov (Florida), Miro Heiskanen (Dallas) och inte minst profilen Patrik Laine som stod för en av den gångna säsongens snackisar i och med flytten från Winnipeg till Columbus. En spelare som däremot inte finns med är Rasmus Ristolainen. Backen tradades nyligen från Buffalo till Philadelphia men det verkar inte vara orsaken till att han inte är med under uppladdningen.

– Vi har bjudit in honom till VM många gånger, men han har inte kommit. Nu tänkte vi som så att vi inte bjuder in honom till det här tillfället. Han är inte med den här gången, men han kan vara med i OS lika mycket som alla andra. Naturligtvis måste ha själv vilja spela, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen till iltalehti.

Höga förväntningar

Finland kommer åka till Kina med höga förväntningar på sig, landslaget har ett imponerande facit de senaste åren och med sina främsta spelare i truppen borde det finnas goda chanser att gå riktigt långt. För tre år sedan blev det visserligen uttåg redan i kvartsfinalen mot Kanada men 2014 tog man brons efter att ha besegrat USA och vis spelen i Vancouver lyckades man också vinna bronsmatchen, den gången mot Slovakien.

Finland har aldrig lyckats fullt ut i OS-sammanhang men 2006 var man riktigt nära, i kvartsfinalen slog lejonen ut USA och i semin fick Ryssland se sig besegrat. Med en gyllene generation ledde av Saku Koivu och Teemu Selänne var förhoppningarna höga inför finalen mot Sverige men där fick man som bekant se Nicklas Lidström göra 3-2 vilket blev slutresultatet.

Tror du Finland kan lyckas vinna guld i OS?

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.