SHL kryllar av potentiella VM-spelare. 

Varje år brukar flertalet spelare i Tre Kronors VM-trupp hålla till i SHL och mycket talar för att det blir så även den här säsongen, men man är långt ifrån ensam om att förlita sig på spelare från ligan. Även andra länder i VM brukar ha med förmågor som spenderat säsonger på svensk is och så lär det bli även den här gången. Nedan lyfter vi fram tio utländska spelare med goda chanser att få avsluta säsongen med ett mästerskap.

10 spelare som har chansen att spela VM

Rodrigo Abols, Örebro (Lettland)

Ålder: 27 år Position: forward Statistik den här säsongen: 46 matcher, 38 poäng (18+20)
Kommentar: Vi inleder med en spelare som lite under radarn gör succé den här säsongen. Den rutinerade forwarden var bra redan förra vintern men har tagit ytterligare steg framåt och som läget ser ut nu bör 27-åringen vara given i Lettlands VM-trupp. Förra säsongen blev det spel i OS och på våren var han lagkapten under VM, vilket är ett bra bevis på vad förbundskaptenen tycker om honom.

Emil Larmi, Växjö (Finland)

Ålder: 26 år Position: målvakt Statistik den här säsongen: 27 matcher, 92.9%
Kommentar: I jämförelse med exempelvis Lettland är konkurrensen naturligtvis tuffare i Finland men Växjös succémålvakt är utan tvekan en av spelarna som har chans att knipa en plats i VM-truppen. 26-åringen har varit en av ligans främsta på positionen den här säsongen och han har även gjort bra ifrån sig i landslaget under vintern, vilket stärker aktierna ytterligare. Ett lyckat slutspel skulle kunna bli nyckeln i jakten på en VM-biljett.

Konstantin Komarek, Luleå (Österrike)

Ålder: 30 år Position: forward Statistik den här säsongen: 45 matcher, 20 poäng (7+13)
Kommentar: Här har vi något av en outsider i kampen om att nå VM. Österrike gjorde överraskande bra ifrån sig vid förra vårens VM men den gången tog Komarek inte plats i truppen, faktum är att forwarden inte spelat med landslaget sedan VM 2019 men en lyckad säsong i Luleå skulle kunna innebära en ny chans att få spela ett mästerskap. Har tidigare spelat sex VM varav tre i A-divisionen.

Tobias Rieder, Växjö (Tyskland)

Ålder: 30 år Position: forward Statistik den här säsongen: 35 matcher, 20 poäng (14+6)
Kommentar: Tyskland har tagit stora steg framåt de senaste åren och det är till viss del tack vare Rieder, som bland annat hunnit göra sju säsonger i NHL men som numera håller till i Växjö. Har tidigare spelat hela sex VM men tog även plats i Europas World Cup lag 2016 och så sent som förra vintern var Rieder även med i Tysklands OS-trupp. En hel del hänger naturligtvis på vilka spelare som ansluter från NHL men i nuläget bör 30-åringen vara en het kandidat till årets VM-trupp.

Marco Kasper, Rögle (Österrike)

Ålder: 18 år Position: forward Statistik den här säsongen: 47 matcher, 22 poäng (8+14)
Kommentar: Nuförtiden är det inte bara ett fåtal länder som lyckas få fram riktigt lovande spelare utan bredden har blivit allt bättre, och i Österrike hoppas man mycket på supertalangen Kasper som var med i VM redan förra året. 18-åringen valdes som nummer åtta i förra sommarens NHL-draft och kommer förmodligen testa vingarna i Nordamerika redan till hösten. Kan vara mer eller mindre säker på att få vara med i ytterligare ett mästerskap.

Jiri Smejkal, Oskarshamn (Tjeckien)

Ålder: 26 år Position: forward Statistik den här säsongen: 46 matcher, 41 poäng (23+18)
Kommentar: Det händer ganska sällan men den här våren ser Tjeckien ut att få med sig åtminstone en SHL-spelare till VM. 26-åringen har klarat av omställningen till de svenska isarna på ett övertygande sätt och är i nuläget en av ligans främsta målgörare. Har varit med i VM de två senaste åren och förra vintern tog han dessutom plats i tjeckernas OS-trupp, vilket visar att man har bra koll på honom. Har redan spelat sex matcher med landslaget och ligger bra till inför VM.

Patrick Russell, Linköping (Danmark)

Ålder: 30 år Position: forward Statistik den här säsongen: 47 matcher, 25 poäng (10+15)
Kommentar: Danmark var tillslut snubblande nära att ta sig vidare till slutspelet i förra årets VM och känslan är att man har något bra på gång, även om man kanske haft svårt att få fram stora talanger de senaste åren. Det finns dock gott om rutin och Patrick Russell är en spelare som varit med i en mängd mästerskap, bland annat förra vinterns OS. Är långt ifrån given men ändå högaktuell i danskarnas VM-trupp.

Hannes Björninen, Brynäs (Finland)

Ålder: 27 år Position: forward Statistik den här säsongen: 47 matcher, 23 poäng (9+14)
Kommentar: Här har vi en spelare som sitter i en ganska svår sits inför det att Finland ska ta ut sin trupp till hemma-VM. För ungefär ett år sedan tog Björninen OS-guld och ett par månader senare blev det även guld i VM, men flytten till Brynäs har inte riktigt gett en positiv effekt. Har visserligen spelat ett par landskamper under säsongen men har inte imponerat och just nu känns vägen till VM ganska lång. Är visserligen uträknad på förhand men behöver hitta en riktig formtopp för att ge sig själv chansen på allvar.

Vilmos Galló, Linköping (Ungern)

Ålder: 26 år Position: forward Statistik den här säsongen: 47 matcher, 18 poäng (14+4)
Kommentar: Efter ett lyckat B-VM förra våren är Ungern tillbaka i den högsta divisionen och en hel del talar för att man kommer åka till Finland med Galló i truppen. 26-åringen har spenderat större delen av karriären i Sverige och den här säsongen har varit en av hans bästa, vilket naturligtvis stärker aktierna inför VM. Har spelat flertalet mästerskap med Ungern och den här säsongen har det blivit totalt fem landskamper vilket betyder att förbundskaptenen Kevin Constantine har bra koll på honom.

Antti Suomela, Oskarshamn (Finland)

Ålder: 28 år Position: forward Statistik den här säsongen: 46 matcher, 63 poäng (35+28)
Kommentar: Vi avslutar med den spelare i SHL som förmodligen har störst chans att få spela i VM till våren. Konkurrensen om de finska VM-platserna är hård men Suomela har verkligen gett sig själv chansen, 28-åringen toppar poängligan och är dessutom ligans överlägset främsta målgörare. Han har gjort rätt bra ifrån sig i landslaget under säsongen och lyckas han bibehålla sin fina form är chansen väldigt stor att det blir ett VM till våren. Något som inte hänt sedan 2018.

Fem andra spelare som också drömmer om VM: Hynek Zohorna (Oskarshamn/Tjeckien), Frederik Dichow (Frölunda/Danmark), Tom Kühnhackl (Skellefteå/Tyskland), Nick Olesen (Brynäs/Danmark), Marek Hrivik (Leksand/Slovakien) 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här