De olympiska spelen närmar sig sakta men säkert och idag tar vi en titt på några av spelarna som hoppas få följa med till Kina. 

Favoriterna

Victor Hedman (Tampa Bay)
Om spelare från NHL får åka med till OS (vilket det mesta talar för) så är förmodligen Hedman den första som förbundskapten Garpenlöv skriver in i truppen. 30-åringen rankas som en av världens bästa backar och kommer från en fantastisk säsong med seger i Stanley cup som krona på verket. Det återstår några månader till avresan men som läget är nu talar allt för att Hedman blir en nyckelspelare i turneringen.

Erik Karlsson (San José)
Flytten till västkusten har kanske inte riktigt blivit så lyckad som Karlsson hoppades, men han är fortsatt en väldigt duktig spelare som i sina bästa stunder håller världsklass. Är som bäst i offensiva lägen och lär få mycket speltid i powerplay.

Oliver Ekman-Larsson (Vancouver)
Här har vi en högintressant spelare som lämnat Arizona för spel i Vancouver. Det borde kunna ge en välbehövlig nytändning, för den gångna säsongen var inte hans bästa. Ses som en av Sveriges fyra främsta backar och känns därför relativt given i truppen.

John Klingberg (Dallas)
Var stundtals något av en doldis hemma i SHL men flytten till Nordamerika gjorde att Klingberg tog flera steg framåt. Är numera en toppspelare i världens bästa liga och en av Dallas viktigaste pjäser. Har allt som krävs för att bli en av klubbens främsta genom tiderna om det blir några till år i den gröna tröjan. Brukar vara med i landslaget när chansen finns och är given i OS-truppen.

Utmanarna

Hampus Lindholm (Anaheim)
Är en väldigt underskattad spelare som inte spelat en enda match i SHL men som hunnit med att göra drygt 500 matcher i NHL. Fick agera back up i World Cup för fem år sedan men hade stor del i VM-guldet två år senare. Borde ha goda chanser att få följa med till OS, även om han inte är helt given.

Mattias Ekholm (Nashville)
Är ingen stor stjärna i NHL men väldigt uppskattad i Nashville och han är även en spelare som ofta ställer upp när landslaget behöver förstärkning, det har bland annat blivit fem VM-slutspel vilket resulterat i ett guld och ett brons. Har hållit en jämn och hög nivå under många år vilket kan tala för honom inför OS.

Rasmus Andersson (Calgary)
Är något av en doldis som lämnade Hockeyallsvenskan för spel i OHL vilket senare tog honom hela vägen in i världens bästa liga. Numera är 24-åringen en viktig spelare för sitt Calgary och en fin start på säsongen skulle mycket väl kunna resultera i en OS-biljett.

Jokrarna

Rasmus Dahlin (Buffalo)
Är bara 21 år gammal men var med i OS senast det begav sig (2018) och har sedan dess hunnit etablera sig i NHL. Är en av Buffalos främsta spelare och ses som en av hockeyvärldens mest lovande spelare. Konkurrensen i Tre Kronor är dock stenhård och Dahlin är långt ifrån given, men en fortsatt fin utveckling kan innebära att han får chansen att göra ytterligare ett OS.

Jonas Brodin (Minnesota)
Brodin skulle kunna få en liknande beskrivning som Dahlin, han är en stor talang som slagit sig in i världens bästa liga och i många andra landslag vore han given. Precis som för många andra gäller det dock att göra karriärens bästa säsong för att vara säker på att få åka med till OS. Var dock med på uppladdningsträffen tidigare i veckan vilket visar att förbundsledningen ser honom som ett bra alternativ.

Nils Lundkvist (New York Rangers)
Visst, det vore en stor skräll om Lundkvist får åka med till Kina men samtidigt vore det dumt att räkna ut honom på förhand. 21-åringen var stundtals fenomenal i Luleå den gångna säsongen och följde sedan upp det med att göra flera fina insatser i VM. Nu står han inför sin första säsong i Nordamerika och känslan är att den unge backen har det som krävs för att lyckas även på den nivån.

**

På andra sidan Atlanten är de flesta överens om att den svenska styrkan sitter i defensiven vilket gör att det finns mängder av spelare som har en rimlig chans att nå OS. Ytterligare några exempel på det är Eric Gustafsson som gjort det bra i Montréal, Gustav Forsling som tog stora steg framåt i Florida och kanske även talangen Victor Söderström som Arizona tror mycket på. Oavsett hur det blir så kommer Tre Kronor åka till OS med en uppsättning backar som håller världsklass. Den saken är klar.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.