Kanada har siktet inställt på att behålla sin plats på hockeytronen. 

Om några dagar är det dags för säsongens största höjdpunkt på damsidan då VM går av stapeln. Den här gången står den kanadensiska staden Brampton som värd för mästerskapet och det är passande nog Kanada som är regerande mästare efter att ha vunnit förra årets final mot ärkerivalen USA.

– Vi är övertygade om att vi har satt ihop en talangfull grupp med mycket karaktär och ledarskap. Hela vår personal är glada över att få möjligheten att arbeta med var och en av dessa idrottare när vi börjar denna resa mot ett världsmästerskap, säger förbundskaptenen Troy Ryan till hockeycanada.ca

Rutin i överflöd

Det som är slående är att Kanada tar sig an uppgiften som regerande mästare med ett väldigt rutinerat lag. I årets trupp finns hela arton av de spelare som var med i höstas och det är endast en spelare i hela truppen som gör sitt första mästerskap. På backsidan har man bland annat en väldigt rutinerad pjäs i Jocelyne Larocque som gjorde sitt första VM redan för tolv år sedan och som har dubbla olympiska guld på sin meritlista.

På forwardssidan har Kanada fem spelare som är över trettio år, däribland Marie-Philip Poulin som gjorde VM-debut redan 2009 och som tagit medalj i hela fjorton mästerskap. 32-åringen ses som en av Kanadas främsta spelare genom tiderna och lagkapten sedan 2015. Så sent som förra säsongen stod hon för hela femton poäng i OS och sedan blev det tre mål på fyra matcher när VM-guldet säkrades.

Tre intressanta spelare i Kanadas VM-trupp

  1. Natalie Spooner. Rutinerad forward som vunnit två OS-guld men som inte var med i VM förra säsongen. Är en riktig poängspelare som öste in poäng i OS och som gjort 25 VM-mål i karriären. Har spenderat säsongen i Team Scotiabank tillsammans med ett flertal av de andra VM-spelarna.
  2. Rebecca Johnston. En av Kanadas mest erfarna spelare som tidigare vunnit hela tre OS-guld och som ofta är en av de ledande spelarna i laget. Var precis som Spooner utanför VM-laget förra året men stod för tio poäng när det blev guld i OS. Jobbar till vardags med NHL-laget Calgary Flames där fokus ligger på spelarutveckling både på senior och juniornivå.
  3. Ann-Renée Desbiens. Rent traditionellt brukar Kanada ha målvaktsspelet som sin svaga punkt men de senaste åren har Desbiens ändrat på den saken. Vid OS förra vintern var hon stundtals briljant och mycket talar för att 28-åringen kommer få förtroendet mellan stolparna även i VM. Ska Kanada kunna besegra rivalen USA gäller det att den dubbla världsmästarinnan kliver fram.

Nästa stjärna?

Precis som vanligt åker Kanada till VM med en stjärnspäckad trupp men det finns utrymme för en del nya bekantskaper. På forwardssidan hittar vi Danielle Serdachny som gör sitt första mästerskap på seniornivå men som redan gjort sig ett namn i Nordamerika. 21-åringen fick uppmärksamhet redan vintern 18/19 då hon hjälpte Kanada till att ta guld i U18-VM och den här säsongen har hon gjort stor succé i collegeligan, där hennes 71 poäng på 40 matcher räckte till att ta hem poängligan. Före en hel del rutinerad landslagsspelare.

Trots att truppen kryllar av betydligt mer rutinerade spelare har Serdachny redan blivit något av en snackis och många spår att den lovande forwarden kan bli en av VM:s mest underhållande spelare. Under sina fyra år på college har talangen gjort imponerande 177 poäng på 140 poäng och den här säsongen blev det bland annat hela 27 poäng mer än vad den bästa svenskan, Sara Hjalmarsson, mäktade med. Det säger något om nivån Serdachny håller.

HÄR ÄR KANADAS VM-TRUPP

Målvakter

Kristen Campbell – Team Scotiabank
Ann-Renée Desbiens – Team Harvey’s
Emerance Maschmeyer – Team Scotiabank

Backar

Claire Thompson – Team Sonnet
Ella Shelton – Team Scotiabank
Micah Zandee-Hart – Team Sonnet
Jaime Bourbonnais – Team Scotiabank
Renata Fast – Team Adidas
Erin Ambrose – Team Sonnet
Jocelyne Larocque – Team Adidas

Forwards

Sarah Fillier – Princeton University
Rebecca Johnston – Team Scotiabank
Danielle Serdachny – Colgate University
Marie-Philip Poulin – Team Harvey’s
Natalie Spooner – Team Scotiabank
Brianne Jenner – Team Sonnet
Laura Stacey – Team Adidas
Sarah Nurse – Team Adidas
Emma Maltais – Ohio State University
Jamie Lee Rattray – Team Harvey’s
Kristin O’Neill – Team Adidas
Blayre Turnbull – Team Scotiabank
Emily Clark – Team Harvey’s

Kanadas matcher i gruppspelet

6 april
Kanada – Schweiz (01:00)

8 april
Tjeckien – Kanada (01:00)

9 april
Japan – Kanada (01:00)

11 april
Kanada – USA (01:00)

MER OM VM: Här är Damkronornas VM-trupp
Här är Finlands trupp till VM
Här är Tjeckiens VM-trupp 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här