Det kryllar av landslagsstjärnor i den nya proffsligan. 

Året har inletts med dubbla världsmästerskap på juniornivå men lite i skymundan har även den nya proffsligan PWHL dragit igång i Nordamerika. Många av världens främsta spelare har rekryterats till något av de sex lagen som ingår i den historiska första säsongen, däribland svenskorna Emma Söderberg och Johanna Fällman. Tidigare har vi tagit en titt på Bostons lag och idag kommer turen till New York, som är fyllt till bredden med duktiga spelare.

Här är lagen i PWHL säsongen 2024 – New York

Tränare: Howie Draper (huvudtränare), Laura Brennan, Colton Orr & Michael Sommer (assisterande tränare)

Fem stjärnor i laget 

Alex Carpenter (forward)

New York har ett starkt lag på pappret där flertalet spelare håller en väldigt hög nivå och där Carpenter är en given nyckelpjäs i offensiven. 29-åringen, som tidigare varit utlandsproffs i Kina, har bland annat hela sex VM-guld på meritlistan och hon är sedan flera år en av USA:s nyckelspelare. Har ett fint spelsinne och har inlett säsongen på ett lovande sätt.

Micah Zandee-Hart (back)

New York har utnämnt Zandee-Hart till lagkapten men dessvärre har den kanadensiska stjärnan inte kunnat vara med under säsongsinledningen. Tillbaka i speldugligt skick kommer dock 27-åringen vara en viktig kugge i defensiven och hon är numera given i landslaget. På meritlistan finns guld i både OS och VM samt både silver och guld som junior i U18-VM.

Chloé Aurard (forward)

Det kryllar inte av stjärnor från Frankrike vilket gör att Aurard får extra mycket uppmärksamhet. 24-åringen är utan tvekan landslagets största och viktigaste spelare men hon håller även en hög internationell nivå, vilket hon inte minst visat i collegeligan där hon stod för imponerande 204 poäng på 167 matcher. Har även inlett säsongen genom att göra tre assist på de första matcherna.

Jaime Bourbonnais (back)

Ytterligare en väldigt duktig back från Kanada. Har etablerat sig i landslaget de senaste åren och var med i laget som tog VM-guld 2021. Har tidigare spelat fyra säsonger i collegeligan och är efter några år hemma i Kanada tillbaka i USA. Har fått mycket speltid i de inledande matcherna och är en spelare som tränaren verkar förlita sig mycket på.

Johanna Fällman (back)

Vi avslutar med en spelare som inte fått så mycket uppmärksamhet internationellt men som är en av svensk hockeys mest meriterade. Fällman har hela sju SM-guld på meritlistan och hon är ansedd som en av SDHL:s främsta backar genom tiderna samtidigt som hon haft en stor del i att Luleå blivit en maktfaktor på damsidan. Såg ut att avsluta karriären efter förra säsongen men gjorde en lyckad try out med New York vilket resulterade i ett kontrakt, något som gör att hon är en av två svenska spelare i ligan den här säsongen. Har deltagit i sju VM och två olympiska spel med Damkronorna.

Temperaturen på laget

Med tanke på att New York är en stad som ofta får mycket fokus så har det funnits ett intresse kring vilket lag man skulle kunna bygga ihop till den här säsongen och även om det finns andra som har fler stjärnor så är det inget snack om att man kommer kunna hävda sig i konkurrensen.

Alex Carpenter bidrar med stjärnglans och man har en hel del spelare som är talangfulla och som förhoppningsvis har sina bästa år framför sig, vilket naturligtvis är väldigt positivt. Man har dessutom en stark uppsättning med målvakter där alla tre tidigare visat att man kan spela på en hög nivå och där Corinne Schroeder inlett säsongen på ett övertygande sätt.

NEW YORKS MATCHER HITTILLS DEN HÄR SÄSONGEN 

Toronto – New York: 0-4
New York – Toronto: 2-3
New York – Montréal: 2-5
Minnesota – New York: 2-3 (förlängning)
Montréal – New York: 3-2

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.