Efter helgens kval står det klart att Damkronorna får vara med och slåss om medaljer i OS. 

Det blev en spännande avslutning på Damkronornas OS-kval, efter inledande segrar mot både Slovakien och Sydkorea bjöd Frankrike på bra motstånd. Efter en bra start på matchen kunde Sverige gå ifrån till 2-0 men sedan kom en fransk reducering och man var även nära att kvittera. Istället för nytt franskt mål kunde Lina Ljungblom sätta 3-1 vilket även blev slutresultatet. OS-biljetten var därmed säkrad. En av spelarna som klivit fram under kvalet är forwarden Josefin Bouveng och henne har vi tagit ett snack med, såhär ett par dagar efter att segerjublet lagt sig.

– Det känns fantastiskt. Det var en grym laginsats genom hela kvalet och jag tycker vi förtjänar platsen, säger forwarden till VMishockey.

Den avslutande matchen mot Frankrike blev den mest jämna, hur upplevde du den?
– Vi visste inför att det skulle bli tight och det var det redan från start. Samtidigt hade vi en stor trygghet inom laget och tillit till varandra. Vi trodde på oss själva och en riktigt bra laginsats ledde till seger.

I kvalet mötte ni även Sydkorea och där blev det en riktig kross, hur gör man för att hålla uppe motivationen under hela matchen, när segern är säkrad redan efter en period?
– Det gäller att hela tiden göra sitt bästa. Oavsett vad som händer i en match. Vi fokuserade hela tiden på vårat spel och försökte jobba med vissa detaljer.

Hur skulle du summera kvalet för egen del, är du nöjd med hur det gick?
– Vi uppnådde vårt gemensamma mål och det var huvudsaken. Jag gick in med en skada efter flera veckor utan spel och gav det jag hade utifrån förutsättningarna. Jag gjorde mitt bästa och det får jag vara nöjd med.

Du har inlett säsongen väldigt starkt i Brynäs, vad tror du om lagets chanser i vinter?
– Vårt gemensamma mål är att gå hela vägen och det känns definitivt som att vi har förutsättningarna för det. Det ska bli kul att se hur vi kan utvecklas tillsammans fram till slutspelet.

Tidigare har det ryktats om att du kan vara på väg till Nordamerika och College, är det något som du fortfarande siktar på i framtiden?
– Min plan är att åka på College i USA och spela i NCAA nästa år. Vilken skola det blir har jag inte bestämt än.

Tidigare har du varit med i flera olika juniormästerskap men OS kan bli ditt första som senior, vad skulle det betyda att få åka med till Kina och tävla om medaljer?
– Det har varit en dröm sedan jag var liten. Det vore så kul och häftigt att få tävla med och mot världens bästa idrottare. Jag gör allt jag kan för att ta en plats i laget.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

2 KOMMENTARER

  1. […] I truppen hittar vi även flera debutanter, bland annat backen Ebba Berglund som nosat på landslaget tidigare men som fått ett riktigt lyft sedan flytten till HV71 där hon dessutom är assisterande lagkapten. 22-åringen spelade samtliga matcher i OS-kvalet och kan mycket väl bli en joker under turneringen som blir hennes första med Damkronorna. En potentiell joker finns även i Josefin Bouveng som briljerat i Brynäs den här säsongen och som vi tog ett snack med när OS-biljetten säkrades. […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här