Några av U18-VM:s mest uppsnackade spelare har redan börjat leverera. 

De senaste dagarna har ungdomsvärldsmästerskapet i Finland inletts och redan under de första gruppspelsomgångarna har vi fått se en hel del intressanta saker. För svensk del har Småkronorna inlett gruppspelet med att besegra Kazakstan utan några som helst bekymmer men det har även blivit förlust mot Kanada samt ett straffavgörande mot Tjeckien där man inte riktigt hade den rätta skärpan. I truppen finns det några spelare som har NHL-scouternas ögon på sig men årets U18-VM har på förhand mer handlat om utländska supertalanger som kan få turneringen till sin scen att visa upp sig på.

5 supertalanger som imponerar i U18-VM

Porter Martone – Kanada

Räknas kanske inte som den största stjärnan i den kanadensiska truppen men 17-åringen är lagkapten och har fått ett stort förtroende i de inledande omgångarna. Har på tre matcher lyckats samla ihop imponerande åtta poäng och i gårdagens seger (8-1) mot Schweiz noterades forwarden för tre mål. Här har vi en spelare som kommer vara högintressant till nästa sommars NHL-draft.

James Hagens – USA 

Visst, supertalangen Cole Hutson har också imponerat i gruppspelet men det är faktiskt Hagens som gjort flest poäng (10) på de tre inledande matcherna. Forwardslöftet visade framfötterna redan förra säsongen då det bland annat blev hela 21 poäng på sju matcher i den yngre årskullens motsvarighet till VM och den här vintern har 17-åringen varit ännu bättre. Har gjort fyra mål hittills och mycket talar för att det hinner bli några till innan turneringen är över.

Konsta Helenius – Finland 

Förväntningarna har varit höga på Helenius som redan hunnit debutera i A-landslaget och det ser ut som att supertalangen lyckats behålla sin fina form från Jukurit, där han stod för imponerande 42 poäng den här säsongen. Har snittat två assist per match hittills i gruppspelet och NHL-scouterna kommer säkerligen hålla ögonen på finländaren även under de kommande dagarna. Det här kan mycket väl vara en topp 10-spelare i sommarens draft.

Gavin McKenna – Kanada

Visst, Kanada har ingen Bedard i sin trupp den här gången men i form av McKenna har man en talang som har en liknande potential. 16-åringen är inte tillgänglig fören draften 2026 men det är redan många som håller koll på honom och det är lätt att förstå varför. Supertalangen har gjort succé i WHL den här säsongen och har inlett U18-VM med att göra åtta poäng på de tre första matcherna. Det här är en talang på en nivå man sällan får uppleva.

Cole Eiserman – USA 

Kandidaterna är flera men de flesta har rankat Eiserman som turneringens största stjärna och mycket talar för att han behåller den statusen även när finalen är spelad. 17-åringen kan mycket väl plockas bland de fem första i sommarens draft och även om vägen dit är lång så är supertalangen en spelare med potential att nå den allra högsta toppen. Stod för nio mål när det blev guld förra säsongen och har inlett årets U18-VM med att göra imponerande sex mål på de tre första matcherna. Håller succén i sig är det här faktiskt en spelare som kan bli aktuell för VM i Tjeckien om ett par veckor.

Fem bubblare: Alexander Zetterberg (Sverige), Emil Hemming (Finland), Cole Hutson (USA), Tij Iginla (Kanada) och Trevor Connelly (USA)

MER OM U18-VM: Förlust för Småkronorna mot Tjeckien 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här