Om några timmar släpps premiärpucken för SHL säsongen 2023/24. 

Väntan har varit lång men snart är det äntligen dags att släppa pucken och låta de fjorton lagen i SHL göra upp om SM-guldet. Växjö kliver in i grundserien som regerande mästare men utmanarna är många och den här säsongen ser på förhand väldigt oviss ut. Kan mästarna lyckas försvara sin titel, ska ett storsatsande Frölunda lyckas putta ned smålänningarna från tronen eller blir det här säsongen då Luleå lyckas fullt ut? Frågorna är många men än finns det ingen som har svaret.

De senaste dagarna har vi lyft fram nio lag i serien och haft lite extra fokus på spelare som kan tänkas bli aktuella för landslaget den här säsongen – vilket innebär att det fortfarande finns fem lag kvar att granska innan premiärpucken nuddar isen.

Här är lagen i SHL säsongen 2023/24 – del 3

Rögle

Så gick det förra säsongen: 9:a i grundserien, utslagna i kvartsfinal mot Skellefteå
Tre starka värvningar inför säsongen: Rodrigo Abols (Örebro), Simon Ryfors (Syracuse Crunch) och Brandon Davidson (Färjestad)
Tre tunga förluster inför säsongen: William Wallinder (Detroit Red Wings), Tony Sund (HIFK) och Ludvig Larsson (Örebro)
Landslagskollen: De senaste åren har Rögle tagit steg i rätt riktning och nu finns det en hel del som tror att det här kan bli säsongen då laget lyckas nå hela vägen, det vill säga vinna ett SM-guld. Vägen dit är lång men man har ett intressant lag på pappret där det finns en hel del landslagsrutin, inte minst i form av Dennis Everberg som bland annat har två olympiska spel på sin meritlista.

När det kommer till landslaget gäller det även att nämna nyförvärvet Rodrigo Abols som är en av Lettlands främsta spelare och som hade stor del i vårens bragd då landet tog sin allra första VM-medalj. I samma turnering var Johannes Johannesen assisterande lagkapten för sitt Norge och nu ska backen, efter två fina allsvenska säsonger, visa att han även kan prestera på SHL-nivå. Man hoppas även mycket på Linus Sandin som i sina bästa stunder håller landslagsklass, samt återvändande Simon Ryfors som är tillbaka i Skåne efter två säsonger i den amerikanska farmarligan.

Skellefteå

Så gick det förra säsongen: 2:a i grundserien, förlust i finalen mot Växjö
Tre starka värvningar inför säsongen: Oscar Lindberg (Bern), Dylan Sikura (San Diego Gulls) och Martins Dzierkals (Motor Ceske Budejovice)
Tre tunga förluster inför säsongen: Joakim Lindström (slutar), Andreas Wingerli (Zug) och Linus Högberg (Frölunda)
Landslagskollen: De senaste tio åren har Skellefteå befäst sin plats som något av ett fäste för landslagsspelare och så ser det delvis ut fortfarande. På backsidan är Jonatan Pudas en av de mest givna spelarna i Tre Kronor, 30-åringen har tre raka VM och ett OS på meritlistan vilket gör honom till en av de tunga pjäserna både i SHL och Skellefteå. Bland målvakterna finns landslagspotential i Linus Söderström som var ytterst nära att få göra sin debut förra säsongen. Kanske händer det i höst?

På forwardssidan har man visserligen tappat värdefull rutin i Joakim Lindström men flertalet meriterade spelare finns kvar i truppen, inte minst Oscar Möller – även om han för närvarande inte är redo för spel. Då är det extra viktigt att man lyckats locka hem Oscar Lindberg som spenderat de senaste tio åren i Nordamerika, Ryssland och nu senast Schweiz. Den rutinerade forwarden kommer från en väldigt stark säsong där det bland annat blev åtta poäng under VM och en hel del talar för att 31-åringen får en ledande roll i både Tre Kronor och Skellefteå även den här vintern.

I truppen hittar vi även flertalet unga och lovande spelare som kommer representera något av de olika juniorlandslagen den här säsongen, det gäller inte minst backen Axel Sandin Pellikka som bör bli en nyckelspelare under JVM som spelas på hemmaplan i Göteborg om några månader.

Timrå

Så gick det förra säsongen: 5:a, utslagna i kvartsfinal mot Örebro
Tre starka värvningar inför säsongen: Tim Juel (Oskarshamn), Simon Forsmark (Örebro) och Filip Hållander (Wilkes-Barre/Scranton Penguins)
Tre tunga förluster inför säsongen: Olli Palola (klubb ej klar), Jakob Stenqvist (Lukko Rauma), Robin Alvarez (klubb ej klar)
Landslagskollen: Tänker man på Timrå så kommer namnet “Henrik Zetterberg” upp rätt snabbt men även på senare år har man lyckats få fram några landslagsspelare. Efter många år utomlands har man sedan en tid tillbaka lyckats värva tillbaka Magnus Pääjärvi och inför förra säsongen återvände även Anton Lander, en väldigt rutinerad forward som bland annat var lagkapten under OS förra året.

På backsidan finns även landslagsrutin i form av Tim Erixon som har två VM-medaljer på meritlistan och målvakten Jacob Johansson fick chansen att göra sin landslagsdebut förra säsongen. På forwardssidan hittar vi tjecken Robin Hanzl som varit med i två VM och Jonathan Dahlén är utan tvekan en spelare som bör kunna få speltid i Tre Kronor under säsongens gång, så bra är han när alla bitar faller på plats. Samma sak gäller hemmasonen Filip Hållander som är tillbaka på svensk mark efter två säsonger i Nordamerika. Senast han spelade i SHL (20/21) blev det VM-spel och han bör vara ännu bättre nu. Överlag har Timrå ett relativt starkt lag på pappret och man bör kunna vara med och slåss om en plats bland de åtta främsta, även om det kan bli svårt att överträffa förra säsongens femteplats.

Växjö

Så gick det förra säsongen: 1:a i grundserien, seger i finalserien mot Skellefteå
Tre starka värvningar inför säsongen: Eric Martinsson (HV71), Marcus Sylvegård (Malmö) och Gabriel Carlsson (Hershey Bears)
Tre tunga förluster inför säsongen: Lukas Bengtsson (Zug), Erik Josefsson (slutar) och Hardy Häman Aktell (Hershey Bears)
Landslagskollen: De regerande mästarna går in i säsongen med ett starkt lag på pappret men man gör det även utan en hel del tunga pjäser. Att landslagsduon Häman Aktell och Lukas Bengtsson lämnat för spel utomlands gör att backsidan ser lite svagare ut än tidigare, även om både Martinsson och Gabriel Carlsson är fina förstärkningar.

Just på backsidan finns det fortsatt landslagsrutin i nye lagkaptenen Joel Persson som fortsätter sin jakt på att få göra VM-debut och han kommer bli väldigt viktig för Lakers under säsongens gång. Samma sak gäller målvakten Emil Larmi som höll toppklass förra vintern och som fick kröna säsongen med att agera nyckelspelare för sitt Finland under VM. Något han klarade med den äran. På forwardssidan är Joachim Blichfeld en potentiell VM-spelare för Danmark och Tobias Reider likaså för sitt Tyskland. Förra säsongen fick nyförvärvet Marcus Sylvegård sitt genombrott i Tre Kronor och därför ska det bli väldigt intressant att se hans fortsatta utveckling. Överlag har Växjö en stark och rutinerad trupp som borde hävda sig väl även den här säsongen.

Örebro

Så gick det förra säsongen: 4:a i grundserien, utslagna i semifinal mot Skellefteå
Tre starka värvningar inför säsongen: Samuel Johannesson (Brynäs), Jonathan Lekkerimäki (lån från Vancouver, senast i Djurgården) och Ludvig Larsson (Rögle)
Tre tunga förluster inför säsongen: Rodrigo Abols (Rögle), Kristian Näkyvä (Davos) och Leo Carlsson (Anaheim Ducks)
Landslagskollen: Örebro går in i en väldigt intressant säsong med tanke på att det gångna året varit väldigt lyckat. Plötsligt har man mer förväntningar på sig och därför kommer förlusterna av Tre Kronors succéspelare Leo Carlsson och den lettiske VM-spelaren Rodrigo Abols minst sagt olämpligt. Man har dessutom tappat backklippan Kristian Näkyvä till Schweiz och överlag känns backsidan lite svagare ut än tidigt.

Det finns dock en hel del glädjeämnen, man har bland annat lånat in talangen Jonathan Lekkerimäki som högst troligen kommer spela en nyckelroll i kommande Junior-VM och samma sak gäller backen Elias Pettersson som numera lånas in från Vancouver. I offensiven bidrar Mathias Bromé med värdefull rutin från spel i utlandet och han har även representerat landslaget i både VM och OS, båda säsongen 21/22. På backsidan finns det en potentiell landslagsman i Samuel Johannesson som faktiskt fick chansen att spela flertalet matcher med Tre Kronor redan förra säsongen, och i målet är fortsatt Jhonas Enroth en av ligans mest rutinerade spelare. 35-åringen gjorde en landskamp förra säsongen och har sedan tidigare ett VM-guld och ett OS-silver på meritlistan. På målvaktssidan finns även Jonas Arntzen som varit med i Norges VM-trupp de tre senaste säsongerna.

MER INFÖR SHL-STARTEN: Förhandstitt inför SHL – del 1
Förhandstitt inför SHL – del 2

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här