Det väntar en fullspäckad torsdag i hockeyns tecken. 

Efter en vilodag är det dags för U18-VM att gå in i den fas där poäng inte spelar någon roll, nu är det bara resultat som gäller. Det är dags för slutspel. Efter fyra gruppspelsmatcher kan vi konstatera att Småkronorna är ett av de högst rankade lagen men det finns fler som vill utmana om det där åtråvärda guldet. Nedan kommer information kring dagens fyra kvartsfinaler där allt från favoriter till outsiders finns.

USA – Tjeckien (12:30)

En fullspäckad dag inleds med kvalmötet mellan Norge och Tyskland men sedan är det dags för USA och Tjeckien att spela den första av fyra kvartsfinaler. På förhand får amerikanerna ses som stora favoriter, laget imponerade i gruppspelet där man bland annat besegrade Finland med 8-4 och flera av spelarna är med uppe i den absoluta toppen av poängligan. Hittills har man inte riktigt utmanats på allvar och det finns en hel del som talar för att dagens match inte heller blir någon direkt värdemätare.

Tjeckiens inledning på turneringen har varit helt okej men det har inte slagit gnistor om lagets förväntade nyckelspelare. Visst, Eduard Sale har gjort några fina insatser och i mötet mot Kanada stod man upp på ett ganska bra sätt men på förhand har man varken bredd eller spets som är tillräckligt bra för att kunna utmana USA. Lyckas européerna ta sig vidare till semifinal får det ses som en stor skräll.

Finland – Slovakien (15:00)

Om dagens första kvartsfinal har en given favorit är det betydligt mer ovisst i eftermiddagens möte mellan Finland och Slovakien. Rent historiskt är Finland snäppet vassare och man har gjort bra ifrån sig i gruppspelet, men man har precis som USA haft en relativt enkel resa in i slutspelet. I matchen mot just USA höll man jämna steg rent spelmässigt men defensiven fungerade inte tillräckligt bra och den detaljen behöver se bättre ut idag.

Slovakien får räknas som knapp outsider sett till hur VM varit hittills, men man borde ändå ha en hyfsad chans att utmana Finland. Man saknas visserligen bredden som Finland har, men man har fin spets i Dalibor Dvorsky och i gruppspelet spelade man stundtals väldigt bra. Det gör den här kvartsfinalen till den mest öppna.

Kanada – Schweiz (17:30)

Det finns kanske en del som stirrat sig blinda på Kanadas katastrofala inledning på gruppspelet, men efter förlusten mot Sverige har laget höjt sig flera snäpp och i den avslutande matchen mot Tjeckien visade man att det vore oklokt att räkna ut lönnlöven. Rent traditionellt brukar man dessutom bli allt bättre när turneringar går in i slutspelsfasen där mer står på spel. Så kan det bli även den här gången.

Schweiz gruppspel var stundtals bra men man hade även några ordentliga dalar i sitt spel. Segrar mot Norge och Lettland säkrade slutspelsplatsen och känslan är att man kommer vara rätt nöjda oavsett hur det går i eftermiddagens match, det är ingen som förväntar sig annat än att VM ska ta slut i och med den här matchen. Det lilla halmstrået av hopp kring en möjlig skräll hänger på att målvakten Ewan Huet fortsätter att spela bra, 18-åringen vars pappa Cristobal vann Stanley cup 2010 var lagets främsta spelare i gruppspelet och har en väldigt hög potential.

Sverige – Lettland (20:00)

Avslutningsvis har vi mötet mellan Sverige och Lettland att se fram emot och ur en svensk synvinkel borde det kunna bli ett trevligt avslut på kvällen. Småkronorna imponerade stort i gruppspelet där segern (8-0) mot Kanada var den riktiga höjdpunkten, den följdes upp av ytterligare tre segrar vilket gjorde att blågult tog hem gruppsegern. Spelare som Axel Sandin Pellikka och Theo Lindstein har imponerat hittills i turneringen, backduon har samlat ihop elva poäng vilket förmodligen fått en del NHL-scouter att skicka hem goda rapporter.

Lagets interna poängliga toppas alltjämt av Otto Stenberg som samlat ihop nio poäng medan Noah Erliden imponerat stort mellan stolparna, den lovande målvakten har bäst räddningsprocent (95.77%) i turneringen och kommer bli viktigare för varje match som går.

Man ska visserligen inte ta ut något i förskott, men sett till hur gruppspelet varit får Småkronorna räknas som stora favoriter till att vinna kvällens match. Lettland är visserligen ett av turneringens åtta främsta lag men det räckte att besegra ett redan avsågat Norge för att ta sig dit. Rent historiskt har man lyckats få fram flera väldigt bra spelare men årets upplaga av juniorlandslaget är inte en av de främsta. Att nå kvartsfinal borde varit målet på förhand och man kommer nog lämna Schweiz som relativt nöjda oavsett hur det går i kvällens match. Ska man skrälla sig vidare till semifinal gäller det att man gör årets bästa insats samtidigt som de svenska spelarna vaknat på helt fel sida.

Sveriges match startar 20:00 och sänds HÄR med start 19:55. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här