Temperaturen stiger inför det att hockeyturneringen i OS ska inledas för herrarna. 

På damsidan har samtliga lag redan hunnit spela matcher men på herrsidan återstår det fortfarande lite tid till förberedelser och uppladdning. Tre nationer åker till Peking med siktet inställt på att försvara en medalj och ett av dessa är Tyskland, som mot alla förväntningar lyckades ta silver 2018. Även den här gången spelas turneringen i Asien (den gången var det som bekant Sydkorea) och i truppen finns flera återvändare, men även en hel del spelare som gör sitt första OS. En av dessa är Daniel Pietta och VMishockey tog ett litet snack med honom för att se hur känslan är inför det som väntar.

– Jag känner mig inte nervös, bara mer exalterad över att komma till Peking, säger forwarden till VMishockey ett par dagar innan Tysklands premiär mot Kanada.

Hur har det tyska lagets uppladdning sett ut inför OS? 
– Vi träffades på måndagen (förra måndagen, reds anm) i Mannheim och hade alla tester och bra övningar för att göra oss redo.

Hur kändes det när du fick reda på att du var uttagen i OS-truppen, var det något du förväntade dig? 
– Det kändes fantastiskt att få kallelsen att spela mitt första olympiska spel efter att ha missat det senaste på grund av skada och för åtta år sedan missade vi kvalet.

För oss svenskar är Tyskland starkt förknippat med fotboll, hur skulle du säga att intresset är för hockeyn?
– Naturligtvis är fotboll nummer ett i Tyskland, men under de senaste åren har tysk hockey fått mer och mer intresse hos folket. Framgångarna med landslaget hjälper till med det.

För fyra år sedan lyckades Tyskland överraska genom att ta sig hela vägen till final, tror du att det betyder att folk förväntar sig mer av dig den här gången? 
– Det spelar ingen roll om folket förväntar sig mer eftersom vi alla vill visa att vi kan vara ett vinnande lag.

Det pratas mycket om den så kallade “bubblan”, hur har det tyska laget jobbat för att försöka hålla corona borta så här långt? 
– I Tyskland har vi redan ett ganska bra system, speciellt med landslaget, där vi testar mycket för att försöka hålla det borta.

“Vi kan gå långt”

Tittar man på statistiken så verkar du ha fått en bra start på säsongen, är du nöjd med hur det har gått för dig hittills? 
– Ja, säsongen går bra, så klart kan vi fortfarande bli bättre i tabellen men vi måste vara på vår högsta nivå först i slutspelet.

De senaste åren har flera spelare slagit igenom i NHL, det känns som att tysk hockey är på väg åt rätt håll?
– Ja tysk hockey har tagit stora steg under de senaste åren och framgångarna med landslaget hjälper också unga spelare att få en chans i NHL.

Det här blir som sagt var ditt första OS som aktiv, men har du några ögonblick från några tidigare OS som har fastnat lite extra i ditt minne?
– Jag såg alla olympiska spelen när jag var ung och jag minns alla dessa öppningsceremonier som det kändes man var en del av, och naturligtvis det sista olympiska spelet när Tyskland tog Silver- då jag såg alla matcher när jag spelade i Leksand.

Många blickar dras till länder som USA och Kanada, men vad tycket du att det finns för anledningar till att vi även ska följa Tyskland under OS-hockeyn?
– Jag tycker att vi har ett bra lag och vi kan gå långt. Vi har en bra laganda och även bra kompetens och skicklighet.

FAKTA: Daniel Pietta
Ålder: 35 år
Position: forward
Moderklubb: Krefelder EV 1981
Nuvarande klubb: ERC Ingolstadt
Statistik den här säsongen: 33 matcher, 28 poäng (8+20), 20 utvisningsminuter
Meriter: 816 matcher i den tyska högstaligan, spel i fem VM-turneringar

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här