Finland åker till VM med siktet inställt på revansch. 

I mer än tio år har Finland haft ett av världens bästa landslag på damsidan och så sent som 2019 nådde man final, men förra året gick det betydligt tyngre. Efter att ha tagit medalj i tre raka VM åkte laget ut redan i kvartsfinalen vilket gör att man åker till Kanada med siktet inställt på att ta revansch och tidigare i veckan presenterade förbundskaptenen Juuso Toivola sin trupp till mästerskapet.

– Gruppseger är den självklara målsättningen. I fall vi vinner gruppen är sannolikheten stor att vi undviker nordamerikanskt motstånd i kvartsfinalen, säger Toivola till Yle.

Svensk prägel

Det anmärkningsvärda ur en svensk synvinkel är att en stor del av årets trupp håller till på svensk mark, hela åtta spelare representerade ett SDHL-lag den gångna säsongen och fem av dem vann nyligen SM-guld med Luleå. Däribland den rutinerade backen Jenni Hiirikoski som gör sig redo för sitt femtonde VM men var nära att missa mästerskapet efter en otäck skada i finalserien mot Brynäs.

– Jag kommer ihåg att jag sträckte mig efter pucken och en motståndare kom efter. Jag kände något träffa halsen och förstod direkt att det var illa. Lyckligtvis var jag i goda händer. Just nu mår jag bra. Det har varit en tuff dag. När jag klev ut här var det mycket känslor. Jag har fått mycket stöd och är väldigt tacksam, säger backen till SVT.

Spelarna som håller till i SDHL

Anni Kiesala, målvakt (HV71)
Rosa Lindstedt, back (Brynäs)
Jenni Hiirikoski, back (Luleå)
Ronja Savolainen, back (Luleå)
Kiira Yrjänen, forward (HV71)
Petra Nieminen, forward (Luleå)
Vivvi Vainikka, forward (Luleå)
Noora Tulus, forward (Luleå)

Stjärnduon saknas

Finland åker till Kanada med en rutinerad och stark trupp men man gör det även utan två av landets mest meriterade spelare. En av dessa är den rutinerade forwarden Susanna Tapani som stod för sex mål i OS förra vintern men den här säsongen har 30-åringen fokuserat på att spela ringette vilket inte gjort henne aktuell för årets trupp. Dessutom får man klara sig utan fixstjärnan Michelle Karvinen som har tre OS-brons och dubbelt så många VM-medaljer på sin meritlista. 32-åringen har gjort succé i Frölunda där det bland annat blev hela 25 poäng i kvalet till SDHL men har gett beskedet att hon endast vill fokusera på sitt klubblag den här säsongen.

Nytt blod

I samband med att vissa spelare tackat för sig får nya chansen att visa upp sig och i årets trupp finns hela sex debutanter, däribland forwardstalangen Oona Havana som öst in mål i den finska ligan den här säsongen. 18-åringen från Kärpät vann den interna poängligan i överlägsen stil och ska nu få chansen att göra mästerskapsdebut. Bland de nya bekantskaperna finns även två målvakter där Sanni Ahola gjort bra ifrån sig i collegeligan men det mesta talar för att HV71:s Anni Kiesala kommer få förtroendet från start mellan stolparna.

FINLANDS TRUPP TILL VM 

Målvakter

1. Sanni Ahola – St Cloud State University
30. Emilia Kyrkkö – Team Kuortane
36. Anni Keisala – HV71

Backar

2. Sini Karjalainen – University of Vermont
4. Rosa Lindstedt – Brynäs IF
5. Siiri Yrjölä – HIFK Helsingfors
6. Jenni Hiirikoski – Luleå HF
7. Sanni Rantala – KalPa Kuopio
9. Nelli Laitinen – University of Minnesota
14. Krista Parkkonen – University of Vermont
88. Ronja Savolainen – Luleå HF

Forwards

12. Sanni Vanhanen – HIFK Helsingfors
15. Oona Havana – Kärpät
16. Petra Nieminen – Luleå
19. Emmi Rakkolainen – Kiekko-Espoo
20. Anna-Kaisa Antti-Roiko – Kärpät
24. Viivi Vainikka – Luleå
25. Kiira Yrjänen – HV71
27. Anni Montonen – Kiekko-Espoo
28. Jenniina Nylund – St. Cloud State University
32. Emilia Vesa – HIFK Helsingfors
34. Sofianna Sundelin – Team Kuortane
40. Noora Tulus – Luleå
91. Julia Liikala – HIFK Helsingfors

 

Finlands gruppspelsmatcher i VM 

5 april
Frankrike – Finland (17:00)

7 april
Finland – Tyskland (21:00)

9 april
Sverige – Finland (17:00)

10 april
Finland – Ungern (17:00)

MER OM VM: Här är Damkronornas VM-trupp
Backen får göra VM-debut 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här