En av Tjeckiens främsta spelare väljer att avsluta karriären. 

Säsongen närmar sig med stormsteg och allt fler spelare i NHL börjar dra igång med sin träning inför det som väntar, men det finns även några som känner att tiden har hunnit ikapp. Under sommaren har ett flertal stora spelare aviserat att karriären är över och för ett par dagar sedan gick ytterligare en ut med samma besked – David Krejci slänger upp skridskorna på hyllan.

– Till min mamma och pappa – Tack för att jag fick jaga min dröm om att spela i NHL. Som pappa inser jag nu hur svårt det behövde vara att skicka ditt barn till en annan kontinent utan engelska. Utan ditt stöd skulle min NHL-dröm fortfarande vara en dröm och inte verklighet, säger Krejci till Bostons hemsida.

En av de största

Att David Krejci väljer att avsluta karriären kommer som något av en överraskning med tanke på att 37-åringen kommer från en väldigt fin säsong där han bland annat stod för 56 poäng i grundserien för att sedan snitta en poäng per match innan hans Boston åkte ur slutspelet. Just Boston Bruins är den klubb som tjecken främst är förknippad med, man draftade honom redan 2004 och två år senare fick han chansen att göra debut i världens bästa liga.

Säsongen 07/08 etablerade sig forwarden i laget och under många år framöver skulle han komma vara en nyckelspelare, inte minst våren 2011 då tjecken skulle vinna slutspelets poängliga och ha stor del i att klubben lyckades vinna Stanley Cup. Den rutinerade forwarden blev klubben trogen till 2021 då han återvände hem till Tjeckien men ett år senare blev det en comeback i Bostontröjan vilket gör att han sammanlagt spelade hela sexton säsonger i klubben, och med sina drygt tusen matcher är 37-åringen en av klubben största spelare på 2000-talet.

Förutom framgångarna i NHL har Krejci även gjort mycket för Tjeckisk landslagshockey, 2004 hjälpte han U18-landslaget till ett VM-brons och ett år senare blev det en medalj av samma valör med Juniorlandslaget. 2008 fick forwarden chansen att göra VM-debut och fyra år senare hade han stor del i att det blev VM-brons, tillsammans med spelare som Tomas Plekanec och Petr Nedved. Även förra våren blev det VM-brons och den gången noterades Krejci för hela tolv poäng på tio matcher. Förutom fyra världsmästerskap var forwarden även med i tre olympiska spel mellan 2010-22 och han har utan tvekan varit en viktig spelare i ett landslag stort haft problem med en generationsväxling.

FAKTA: David Krejci
Ålder: 37 år
Position: forward
Moderklubb: HC Olomouc
Övriga klubbar i karriären: HC Ocelari Trinec, Kladno, Gatineau Olympiques, Providence Bruins, Boston Bruins, HC Pardubice
Meriter: 2 VM-brons, Stanley Cup, JVM-Brons, U18 VM-Brons
Statistik i NHL: 1192 matcher, 914 poäng
Landskamper: 52 A (2008-22)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här