Sverige hade inga problem att ta sig vidare till semifinal i U18-VM.

Efter ett lyckat gruppspel fick Småkronorna ta sig an Tyskland i gårdagens kvartsfinal och det svenska laget fick en riktig drömstart, redan efter knappt åtta minuters spel kunde Isac Born sätta 2-0 vilket skulle visa sig bli ett så kallat “game winning goal”. Innan första perioden var över skulle Tim Almgren utöka ledningen till 3-0 och ungefär halvvägs in i matchen höll sig Liam Öhgren framme och satte kvällens fjärde mål.

Talangens succé

Tyskland fick visserligen till en reducering i form av Luca Hauf men den här matchen tillhörde Sverige och inte minst Jonathan Lekkerimäki. Den lovande forwarden inledde mästerskapet på ett bra sätt och i kvartsfinalen hade han ett finger med i det mesta.  Förutom att spela fram till hela fyra mål kunde 17-åringen även spika slutresultatet till 7-1 med sitt tredje mål hittills i turneringen. Totalt har det blivit tio poäng från Lekkerimäkis klubba vilket gör honom till tvåa i VM:s poängliga, Jiri Kulich har gjort lika många poäng men tjecken har noterats för fler mål.

– Jag tycker att vi har spelat bättre och bättre för varje match. Så om vi kan hålla i den här trenden tror jag att vi går vidare till final, sa backen Mattias Hävelid till IIHF.com efter slutsignalen.

Sverige – Tyskland: 7-1 (3-0,1-1,3-0)
1-0, Mattias Hävelid (Lekkerimäki, Bystedt)
2-0, Isac Born (Odelius)
3-0, Tim Almgren (Lekkerimäki, Öhgren)
4-0, Liam Öhgren (Lekkerimäki, Östlund)
4-1, Luca Hauf (Krening)
5-1, Mattias Hävelid (Lekkerimäki, Östlund)
6-1, Otto Stenberg (Good Bogg, Hävelid)
7-1, Jonathan Lekkerimäki (Östlund, Hävelid)
Skott: 46-29
Utvisningsminuter: 33-18
Publik: 1703 (Erdgas Schwaben Arena)

Segern gör att Småkronorna tar sig vidare till semifinal där rivalen Finland står för motståndet, detta efter att grannen i öst lyckats besegra Kanada i en dramatisk kvartsfinal där det krävdes förlängning för att få fram en vinnare. I den andra semin ska förhandsfavoriten USA ta sin an Tjeckien, som slog Schweiz med 8-0 i kvarten. För USA:s del blev den i det närmaste ett träningspass mot Lettland, den matchen slutade hela 13-3 efter att amerikanerna gjort sex mål redan i första perioden.