En av svensk hockeys mest framgångsrika spelare i modern tid väljer att avsluta karriären.

Det har varit på känn ett tag men ett par veckor efter Floridas finalförlust mot Vegas Golden Knights har en av klubbens mest rutinerade spelare aviserat att karriären är över – Patric Hörnqvist lägger skridskorna på hyllan. 36-åringen har inte spelat något sedan en huvudskada i början av december men var ändå en uppskattad spelare i Floridas organisation och han sägs att haft stor positiv påverkan även utanför isen.

– Det är sällan i livet du kan peka ut en individs påverkan på en laginsats men i det här fallet kan du det. Han har varit en underbar lagkamrat och en underbar Panther. Vi känner en stor tacksamhet över vad han gjort för vår organisation. Vi vill ha kvar honom inom organisationen. Vi ser fram emot att göra något tillsammans och kan inte tacka honom nog, säger Floridas General Manager Bill Zito till floridahockeynow.

Mästarexperten

Patric Hörnqvist kan blicka tillbaka på en lång och minst sagt framgångsrik karriär som tog fart i Djurgården innan flytten till Nashville 2008 och där skulle han bli något av en publikfavorit under de sex kommande säsongerna. Något som visserligen var långt ifrån givet eftersom svensken valdes sist av alla i draften tre år tidigare. 2013 blev han assisterande lagkapten och ett år senare värvades han till topplaget Pittsburgh där han under de sju kommande åren skulle ha en viktig men ganska underskattad roll. Det var även där som stockholmaren hade sina största framgångar i NHL, 2016-17 lyckades klubben vinna Stanley Cup två säsonger innan karriären alltså avslutades med tre säsonger i Florida Panthers. Totalt spelade 36-åringen 901 matcher i NHL och det är bara fyra aktiva svenska spelare som gjort fler poäng under slutspelet än de 53 som Hörnqvist gjorde på sina 106 matcher.

– Jag har varit inne i den här bubblan ända sedan jag började spela som knatte, hockeyn har varit enormt stor del av livet, så det är såklart ett svårt beslut att ta. Det kommer bli en stor omställning, men det känns bra nu, jag ser fram emot resten av livet, säger Hörnqvist till Aftonbladet.

Förutom framgångarna i NHL var Hörnqvist en spelare som ofta ställde upp för Tre Kronor. Mästerskapsdebuten skedde redan 2007 när han fortfarande var kvar i Djurgården och året efter skulle den lovande forwarden göra sitt andra VM. 2010 tog han plats i den stjärnspäckade OS-truppen som åkte till Vancouver och två år senare spelade han sitt tredje VM. Sensommaren 2016 gjorde Hörnqvist även sitt första World Cup och 2018 var han med och spelade hem VM-guldet i Köpenhamn. Hans sista mästerskap var VM året därpå och där stod forwarden för sju mål på åtta matcher innan Sverige blev utslaget i kvartsfinalen mot Finland.

Här hemma i Sverige har Hörnqvist sällan fått de stora rubrikerna men i NHL har han varit en uppskattad spelare under många år och det är inte många svenskar som vunnit Stanley cup vid mer än ett tillfälle. Dessutom han har vunnit ett VM-guld samt varit med i de tre stora mästerskapen (OS, VM, World Cup) med Tre Kronor. Få spelare kan visa upp en liknande meritlista.

FAKTA: Patric Hörnqvist
Född: 1 januari 1987 i Sollentuna
Position: forward
Moderklubb: Gillbo IF
Övriga klubbar i karriären: Väsby IK, Djurgården, Nashville Predators, Milwaukee Admirals, Red Ice HC, Pittsburgh Penguins, Florida Panthers.
Meriter: VM-guld (2018), 2x Stanley cup-mästare (2016,17)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här