Frankrike hoppas på en rejäl skräll i årets Ishockey-VM. 

Den som följer den internationella ishockeyn vet att Frankrike sällan är med när det vankas medaljer, istället brukar man få slåss för att hålla sig kvar i VM men i år hoppas man att det ska gå bättre än det gjort den senaste tiden. Landslaget har nämligen fått sin drömförstärkning till VM.

NHL-stjärnan till Frankrikes VM-lag

Spelaren i fråga är ingen mindre än Pierre-Edouard Bellemare och de tio senaste säsongerna i NHL vilket gör honom till landets största och främste spelare genom tiderna. 39-åringen fick sitt stora genombrott i Skellefteå där det blev två SM-guld (2013,14) innan flytten över till Philadelphia och sedan dess har forwarden hunnit representera ytterligare fyra klubbar i NHL, den senaste Seattle Kraken dit han flyttade inför säsongen. Bellemare har spelat i landslaget de senaste åren men gör nu sitt första mästerskap sedan 2017 vilket får de franska supportrarna att hoppas på stordåd.

Tre andra intressanta spelare i VM-truppen

  1. Sacha Treille (forward)
    Bellemare är den stora stjärnan men det är Treille som går in i VM som den franska lagkaptenen och han är en av truppens mest rutinerade spelare. 36-åringen är till vardags en av de stora stjärnorna hemma i den franska ligan som han vunnit hela fyra gånger och på meritlistan finns även ett SM-guld med Färjestad redan 2009.
  2. Stephane Da Costa (forward)
    Frankrikes lag kretsar mestadels kring offensiva spelare och i Da Costa har man en väldigt rutinerad center som gjorde sitt första VM redan för femton år sedan. Efter spel i collegeligan väntade äventyr i NHL men större delen av karriären har spenderats i den ryska proffsligan KHL där 34-åringen spelat mer än fyrahundra matcher och den här säsongen noterats för imponerande 64 poäng på 72 matcher.
  3. Tim Bozon (forward)
    Vi fortsätter på den inslagna vägen med ytterligare en rutinerad forward som får en nyckelroll i årets VM-trupp. 30-åringen har imponerat i de två senaste världsmästerskapen och samlade tex ihop fem poäng på sju matcher förra året. Spelar sedan sju år tillbaka i den schweziska ligan men har även spenderat ett par säsonger i farmarligan AHL och draftades av Montréal för tolv år sedan.

HÄR ÄR FRANKRIKES VM-TRUPP

Målvakter

Julian Junca – Tulsa Oilers
Quentin Papillon – Bordeaux
Sebastian Ylönen – Cergy-Pontoise

Backar

Yohann Auvitu – HC Vitkovice
Enzo Cantagallo – Rouen
Florian Chakiacvili – Rouen
Pierre Crinon – Grenoble
Hugo Gallet – KalPa
Enzo Guebey – HC Davos
Vincent Llorca – Angers
Thomas Thiry – Ajoie

Forwards

Pierre-Edourard Bellemare – Seattle Kraken
Stéphane Da Costa – Avtomobilist Yekaterinburg
Sacha Treille – Grenoble
Charles Bertrand – Ingolstadt
Louis Boudon – Iowa Heartlanders
Kevin Bozon – Ajoie
Baptiste Bruche – Bordeaux
Tim Bozon – Lausanne
Valentin Claireaux – HC Vitkovice
Aurélien Dair – Grenbloe
Jordann Perret – Mountfield
Anthony Rech – Rouen
Nicolas Ritz – Angers
Tomas Simonsen – Rouen

MER INFÖR VM: 10 stjärnor i årets VM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.