Sverige har fått en drömstart på Junior-VM.

Efter två förluster sedan ankomsten till Kanada fanns det en del frågetecken kring formen inför Sveriges premiär mot Österrike men det blev snabbt tydligt att den åtminstone var tillräckligt bra för att lämna matchen med ett gott resultat. Juniorkronornas första motståndare i VM inledde visserligen den första perioden på ett piggt sätt men med ungefär sju minuter kvar innan kvällens första periodpaus kunde Sverige ta ledningen genom Isak Rosén och han skulle bli något av en huvudperson i premiären.

Innan perioden var över skulle Sverige utöka ledningen till 2-0 när Rosén hittade fram till Filip Bystedt och det var bara början på något som skulle utvecklas till en riktig målfest.

Succéstart för talangen

För ungefär ett halvår sedan slog Jonathan Lekkerimäki igenom med dunder och brak under U18-VM och i kvällens premiär visade 18-åringen att utvecklingskurvan fortsatt är god. Den lovande forwarden stod för en väldigt fin insats, inte minst i andra perioden där han gjorde ett mål. Senare under matchen skulle han även assistera till Fabian Wagners första mål i turneringen.

I första perioden hängde Österrike med hyfsat men i andra akten fylldes det svenska målprotokollet på ordentligt, redan efter knappt en minuts spel gjorde Isak Rosén sitt andra mål i matchen och under de kommande tolv minuterna skulle Sverige göra ytterligare fem mål.

I tredje perioden behövde de svenska spelarna inte ta ut sig nämnvärt, segern var redan säkrad men man skulle ändå göra två mål innan Oskar Pettersson kunde spika slutresultatet till 11-0. Juniorkronorna lämnar därmed premiären med tre poäng och en riktig målfest i bagaget.

Ska man lyfta fram några enskilda spelare lite extra så kan det vara värt att berömda backen Ludvig Jansson som noterades för tre assist. Dessutom stod Fabian Wagner för en stark insats i offensiven samtidigt som målvakten Carl Lindbom lämnar premiären med en hållen nolla.

Sverige – Österrike: 11-0 (2-0,6-0,3-0)
1-0, Isak Rosén
2-0, Filip Bystedt (Rosén)
3-0, Isak Rosén (Carlsson, Bystedt)
4-0, Simon Robertsson (E.Pettersson, Jansson)
5-0, Milton Oscarson (O.Pettersson)
6-0, Jonathan Lekkerimäki (Wagner, Engström)
7-0, Liam Öhgren (Östlund, Engström)