Schweiz trupp inför VM börjar ta form. 

Den här veckan är något av en generalrepetition inför VM som inleds nästa vecka, för svensk del väntar tre matcher i Czech Hockey Games och i premiären tar man sig an Schweiz. Alplandet förbereder sig också inför VM och de kommande dagarna blir därför värdefulla tillfällen för några av lagets förstärkningar som inte spelat med landslaget tidigare under säsongen.

NHL-duon förstärker defensiven

Den Schweiziska ligan är känd för sin offensiv men ska landslaget lyckas i VM gäller det att man sätter de defensiva bitarna först. Därför kommer de senaste dagarnas förstärkningar från NHL väldigt lägligt, förbundskaptenen Patrick Fischer har nämligen fått in backarna Janis Moser och Tim Berni som till vardags håller till i Arizona respektive Columbus.

Förstärkningarna från NHL ska vara spelklara redan till morgondagens match mot Sverige och det är två spelare som kommer från bra säsonger på andra sidan Atlanten. Rent statistiskt är det Moser som tagit för sig bäst, 22-åringen har på allvar etablerat sig i Arizona där han med sina 31 poäng på 82 matcher var lagets tredje bästa back sett till poängskörden. Trots sin ålder blir årets VM Mosers fjärde och han hade en framträdande roll så sent som förra våren där det blev fyra poäng på åtta matcher innan Schweiz åkte ut i kvartsfinalen.

Även Berni kommer från en bra säsong där han tagit stora kliv framåt, förra vintern blev det spel i farmarligan men den här säsongen har 23-åringen spelat 59 matcher i NHL med Colombus och mycket talar för att han kommer få ett stort förtroende i landslaget. Medan Moser är rutinerad när det kommer till VM blir årets mästerskap en debut på seniornivå för Berni, som tidigare varit med i tre Junior-VM.

En rutinerad ledarstab

Schweiz åker till Göteborg med en trupp som ser ut ungefär som tidigare under säsongen, och med en ledarstab som vet vad som väntar nästa vecka. Förbundskaptenen Patrick Fischer gör sitt sjunde VM som tränare och gjorde även gjort sex VM som spelare mellan 1997-2005, under samma period blev det dessutom två olympiska spel (2002,06). Med sig som assisterande förbundskapten har Fischer en minst sagt rutinerad duo i form av svensken Tommy Albelin samt Marcel Jenni.

Albelin vann både VM-guld och två Stanley cup titlar som spelare och har dessutom gjort åtta säsonger i ligan som assisterande tränare i New Jersey. Sedan 2016 är han assisterande förbundskapten och numera är det tillsammans med Marcel Jenni, som inte har så mycket erfarenhet som tränare men som den svenska hockeypubliken kanske kommer ihåg från sina år i Färjestad (2000-05) där det blev ett guld och hela fyra silver.

Schweiz trupp till Czech Hockey Games

Målvakter

Robert Mayer (Genéve-Servette)
Joren van Pottelberghe (Biel-Bienne)
Leonardo Genoni (Zug)

Backar

Janis Moser (Arizona)
Tim Berni (Columbus)
Lian Bichsel (Leksand)
Dean Kukan (Zürich)
Tobias Geisser (Zug)
Andrea Glauser (Lausanne)
Michael Fora (Davos)
Christian Marti (Zürich)
Roger Karrer (Genéve-Servette)
Romain Loeffel (Bern)

Forwards

Damien Riat (Lausanne)
Andres Ambühl (Davos)
Christoph Bertschy (Fribourg)
Sven Senteler (Zug)
Richard Tanner (Genéve-Servette)
Johnny Kneubühler (Ambri-Piotta)
Dario Simion Zug)
André Heim (Ambri-Piotta)
Fabrice Herzog (Zug)
Enzo Corvi (Davos)
Mike Kunzle (Biel-Bienne)
Calvin Thurkauf (Lugano)
Geätan Haas (Biel-Bienne)
Tyler Moy (Rapperswil)
Marco Miranda (Genéve-Servette)

MER OM CZECH HOCKEY GAMES: Här är Tre Kronors trupp 
Här är Finlands trupp 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här