Sveriges U18-landslag ser ut att ha hittat toppformen.

Det fanns en del frågetecken kring hur Småkronorna skulle stå sig mot nordamerikanskt motstånd, i gruppspelet krossades laget av Kanada (1-12) men i nattens kvartsfinal mot USA fick vi svaret. Redan efter tre minuters spel kunde Mattias Hävelid sätta den blågula ledningspucken och det var starten på en riktigt bra insats av backen.

En bit in i andra perioden kvitterade USA genom fixstjärnan Sasha Pastujov men sedan dröjde det bara 43 sekunder innan Fabian Lysell kunde ge Sverige ledningen igen. I tredje perioden var USA ute efter att få till en kvittering men istället satte Lysell ytterligare ett mål och när Oliver Moberg utökade ledningen till 4-1 kändes segern i det närmaste säkrad.

Med två minuter kvar att spel reducerade Red Savage men Isak Rosén skulle hinna med att spika slutresultatet till 5-2 vilket tar Småkronorna vidare till semifinal där Kanada väntar.

– Vi måste hålla liv i energin och lagkänslan till semifinalen, det var en riktigt dålig match mot Kanada (i gruppspelet) men vi har kommit ihop som grupp och tagit steg framåt under vägens gång. Jag ser fram emot det. De kommer få en tuff match, sa forwarden Liam Dower Nilsson till IIHF.com efter matchen

Utvisningsminuter: 12-12

I de övriga kvartsfinalerna bjöds det på få överraskningar, Finland besegrade Schweiz med 2-0 och Ryssland stod för fin hockey när Belarus slogs ut med 5-2. Samtidigt krossade Kanada Tjeckien med hela 10-3 efter att supertalangen Connor Bedard noterades för två mål och totalt fem poäng. Inte illa för en kille som bara är femton år gammal.