Det bjöds på en del överraskningar när Damkronorna presenterade sin trupp till VM. 

Våren närmar sig på allvar och snart är det dags för en av säsongens riktiga höjdpunkter, VM i Kanada. Under gårdagen presenterade Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg vilka spelare som får åka med till Brampton och i truppen finns det både debutanter och betydligt mer rutinerade spelare.

– Konkurrensen har hårdnat och truppen innehåller skicklighet, mod och blåställ i alla tre lagdelar. Vi ska se till att den här gruppen blir ruggigt starka tillsammans, säger Lundberg till svenska ishockeyförbundets hemsida.

Rutin och talang

I årets upplaga av Damkronorna finns det precis som vanligt en hel del rutin i form av spelare som Fanny Rask, Lisa Johansson och Maja Nylén Persson men även flera väldigt lovande spelare. På målvaktssidan har man tagit ut Tindra Holm som får chansen att göra VM-debut efter att ha gjort ytterligare en fin säsong i den amerikanska collegeligan. På backsidan hoppas man mycket på supertalangen Mira Jungåker och i offensiven finns ytterligare två spelare från U18-VM med, Hilda Svensson och Ebba Hedqvist, som bara är sexton år gamla men som nu får chansen att göra sitt första seniormästerskap.

Stjärnans återkomst

Inför uttagningen till VM fanns det flera frågetecken kring spelare som inte varit med i landslaget den senaste tiden, men som gjort väldigt bra ifrån sig den här säsongen. Det vi nu vet är att den rutinerade forwarden Emma Nordin inte gör comeback i Damkronorna – det gör däremot lagkamraten i Luleå, målvakten Sara Grahn. 34-åringen är en av svensk damhockeys mest rutinerade spelare och har bland annat tre SM-guld och lika många olympiska spel på sin meritlista, men hon är varit utanför landslaget det senaste året. Något som gjorde gårdagens uttagning överraskande – även för henne själv.

– Vi har inte haft så jättebra dialog under året, det var nog därför jag blev chockad. Men chockad på ett bra sätt. Det ska bli jättekul att åka iväg och dra på sig landslagströjan igen. Någonstans trodde jag inte att det skulle hända, när frågan kom så var jag snabb och tackade ja, säger Grahn till SVT.

Damkronornas VM-trupp

Målvakter

Sara Grahn (Luleå)
Emma Söderberg (University of Minnesota-Duluth)
Tindra Holm (Long Island University)

Backar

Paula Bergström (Long Island University)
Anna Kjellbin (Luleå)
Linnéa Andersson (Modo)
Annie Silén (Leksand)
Josefine Holmgren (Djurgården)
Mira Jungåker (HV71)
Nathalie Lindman (Leksand)
Maja Nylén Persson (Brynäs)

Forwards

Hilda Svensson (HV71)
Josefin Bouveng (University of Minnesota)
Lisa Johansson (Luleå)
Sofie Lundin (Ohio State University)
Sara Hjalmarsson (Providence College)
Fanny Rask (Djurgården)
Hanna Thuvik (Brynäs)
Lova Blom (Djurgården)
Ebba Hedqvist (Modo)
Felizia Wikner Zienkiewicz (Brynäs)
Olivia Carlsson (Modo)
Hanna Olsson (Frölunda)
Lina Ljungblom (Modo)

Damkronornas matcher i VM-gruppspelet

6 april
Tyskland – Sverige (17:00)

8 april
Sverige – Ungern (17:00)

9 april
Finland – Sverige (17:00)

11 april
Sverige – Frankrike (21:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.