Tjeckien åker till VM med en högintressant trupp. 

I nästa vecka inleds damernas VM i Kanada och de senaste dagarna har de olika landslagen börjat presentera sina trupper till mästerskapet. Tjeckien åker västerut med ett högintressant lag på pappret och man gör det dessutom med målet att försvara sin allra första medalj efter att ha vunnit förra årets bronsmatch mot Schweiz.

Supertalangen får chansen – igen

Tjeckien sätter sig på planet mot Brampton med en relativt rutinerad trupp där flertalet spelare varit med i många år, men det finns även gott om talang. Den på förhand mest intressanta spelaren är utan tvekan supertalangen Adela Sapovalivova som varit en av världens mest lovande spelare det senaste året. 16-åringen gjorde tre mål på fyra matcher i VM redan förra säsongen och spås få en stor och viktig roll den här gången, mycket tack vare en fin säsong där det bland annat blivit imponerande 21 poäng på endast fem matcher i den tjeckiska högstaligan. Tidigare under säsongen har hon dessutom hunnit ösa in poäng i juniorligan samt göra fyra mål på fem matcher i U18-VM. Har har vi utan tvekan en spelare att hålla ögonen på.

Tunga smällen – stjärnan missar VM

Mycket talar för att Tjeckien kommer kunna vara med och spela om medaljerna även i år men det finns en stor skillnad mellan de olika trupperna. Den här gången får man klara sig utan stjärnmålvakten Klára Peslarová som togs ut i turneringens Allstar team och dessutom lyckades med samma bedrift under OS i Kina. 26-åringen blev även utsedd till SDHL:s främsta målvakt men hann bara spela nio matcher den här säsongen innan en oturlig knäskada gjorde att drömmen om ett SM-guld med Brynäs gick i kras. Istället fick finalserien mot Luleå spenderas som hjälptränare och än verkar det dröja innan hon är tillbaka ute på isen. Något som naturligtvis är en tung smäll för Tjeckien där istället collegespelaren Blanka Skodova spås få ta över ansvaret mellan stolparna. Med i truppen finns även Katerina Zechkovska från den inhemska ligan samt talangen Michaela Hesova som vaktade målet under U18-VM.

TRE ANDRA INTRESSANTA SPELARE I TJECKIENS VM-TRUPP

  1. Daniela Pejsova. En av världens mest lovande backar som kommer från en fin säsong där det blev SM-guld med Luleå. Har tidigare även hunnit med att göra fyra säsonger i Modo vilket är imponerande med tanke på att hon bara är tjugo år gammal. Stod för sju poäng i VM förra året och är utan tvekan en av Tjeckiens nyckelspelare.
  2. Denisa Krizova. Har haft en ganska tung vinter i USA men är i sina bästa stunder en riktig toppspelare. Något hon tidigare visat i Brynäs där det blev imponerande 148 poäng på 129 matcher mellan 2019-22. Stod för fyra poäng i OS förra året och blir ett offensivt vapen i årets VM.
  3. Katerina Mrazova. Lämnade precis som Krizova Brynäs inför säsongen och har gjort bra ifrån sig i Conneticut den här vintern. Stod för sju poäng när VM-bronset bärgades och var en riktig poängmaskin under sina tre år i SDHL där det bland annat blev hela 76 poäng säsongen 20/21.

HÄR ÄR TJECKIENS VM-TRUPP

Målvakter

Michaela Hesova – BK Selects Academy
Blanka Skodova – University of Minnesota-Duluth
Katerina Zechovska – Draci Bilina

Backar

Sára Čajanová – Brynäs IF
Klara Jandusikova – Colby College
Karolina Kosinova – Berounsti Medvedi
Dominika Laskova – Toronto Six
Daniela Pejšová – Luleå HF
Aneta Tejralova – Boston Pride
Andrea Trnkova – Spartak Chocen

Forwards

Klara Hymlarova – St. Cloud University
Denisa Krizova – Minnesota Whitecaps
Alena Mills – Brynäs
Natalie Mlynkova – University of Vermont
Katerina Mrazova – Connecticut Whale
Noemi Neubauerova – Providence College
Kristyna Patkova – University of Vermont
Michaela Pejzlova – IFK Helsingfors
Tereza Pistekova – TPS Åbo
Tereza Plosova – Bili Tygri Liberec
Vendula Přibylová – MoDo
Adela Sapovalivova – Berolinsti Medvedi
Tereza Vanisova – Toronto Six

HÄR ÄR TJECKIENS SPELSCHEMA I VM

6 april
Tjeckien – Japan (21:00)

8 april
Tjeckien – Kanada (01:00)

9 april
Tjeckien – USA (21:00)

12 april
Tjeckien – Schweiz (01:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här