Det har skrivits hockeyhistoria på den amerikanska östkusten under natten. 

Efter sex intensiva matcher där lagen vunnit tre matcher vardera var det upplagt för dramatik i nattens sjunde och helt avgörande möte mellan Florida Panthers och Edmonton Oilers, ett möte där kanadensarna gick in som favoriter efter att ha vunnit de tre senaste matcherna.

Det var dock hemmalaget Florida som fick jubla först, redan efter knappt fem minuters spel tog man nämligen ledningen genom Carter Verhaeghe som gjorde sitt andra mål i finalserien. Glädjen blev kortvarig för redan ett par minuter senare kunde Mattias Janmark få in kvitteringen vilket gjorde att Edmonton åter kunde känna doften av sin första titel sedan 1990.

Ett rafflande avgörande – Florida mästare

I andra perioden återtog Florida kommandot genom Sam Reinharts ledningsmål och det skulle visa sig bli helt avgörande, för under resterande del av matchen försvarade man sig tillräckligt bra för att Edmonton inte skulle lyckas få in pucken bakom Sergei Bobrovsky som på nytt stod för en imponerande insats i målet. I tredje perioden hade Edmonton det mesta av spelet och man skapade flera lägen att kvittera men Floridas defensiv var tät och när slutsignalen ljöd i Amerant Bank Arena fick Florida chansen att fira en historisk titel med sin hemmapublik.

TRE NYCKELSPELARE I FLORIDAS GULDLAG

  1. Sergei Bobrovsky (målvakt)
    I takt med att den ryska invasionen i Ukraina tog fart började många titta lite snett på många ryska spelare och det har fortsatt, men ingen kan säga annat än att Bobrovsky är en av NHL:s främsta målvakter och under slutspelet har 35-åringen varit väldigt bra. Ryssen har varit en toppspelare allt sedan han kom till ligan för fjorton år sedan och de senaste fem säsongerna har han varit en nyckelspelare i Panthers, med målet inställt på Stanley cup-titeln. Mission accomplished.
  2. Aleksander Barkov (forward)
    Draftades som nummer två för elva år sedan och har varit Florida trogen sedan dess. Blev lagkapten sommaren 2018 och är har varit en av de viktigaste spelarna i många år, inte minst den här säsongen där han stod för 80 poäng i grundserien följt av 22 i slutspelet. Är utan tvekan en av spelarna som verkligen förtjänar den här framgången mest.
  3. Sam Reinhart (forward)
    Har genom åren inte lyfts fram som någon av ligans stora stjärnor men i vinter har forwarden visat sin klass. Stod för drygt 90 poäng i grundserien och har under slutspelet varit en av Floridas viktigaste spelare, vilket inte minst syntes i natt där han stod för det avgörande målet. Sitter nu i en guldsits efter att kontraktet med Panthers är slut men känslan är att klubben är villiga att betala mycket för att behålla sin guldgosse.

En efterlängtad framgång för svensken

Segern är Floridas första genom tiderna och man tar därmed en skön revansch efter att ha förlorat i förra årets final mot Vegas. Den här gången har man tre svenskar i laguppställningen och för Oliver Ekman-Larsson, Gustav Forsling och Kevin Stenlund blir det den första Stanley Cup-segern. För Ekman-Larssons del kommer den efter att ha spelat fjorton säsonger och närmare tusen matcher i ligan.

– Det är glädje, vi har jobbat så jävla hårt hela säsongen. Vi har trott på det, gick upp 3-0, det var inte många som trodde att dem skulle komma tillbaks men de kommer tillbaks. Var inte så många som trodde på oss på slutet men det ska vara tufft och vi har jobbat fantastiskt hårt, det är ett jävla bra gäng därinne. Det är mycket som hände på vägen för att komma hit men jag har knutit näven och trott på mig själv, har haft många fantastiska människor, familj, fru, barn som tror på mig så det har varit helt fantastiskt, sa stjärnbacken till Viaplay efter slutsignalen.

McDavid prisas – trots nederlaget

För Edmonton blev nederlaget tungt, man lyckades vända 0-3 till 3-3 i finalserien och har gjort en imponerande säsong efter att formen inte varit bra under hösten, men efter slutsignalen var besvikelsen står hos spelarna. I laget fanns tre svenskar på isen under finalserien, däribland backen Mattias Ekholm som gjort en liknande resa som Ekman-Larsson men som får fortsätta sin jakt på en första titel.

Lagets stora stjärna är utan tvekan Connor McDavid och han hade stor del i vändningen under finalserien men i nattens match blev det inga poäng från kanadensaren. Trots det blev ingen överraskad när 27-åringen fick ta emot priset som slutspelets mest värdefulla spelare, detta efter att ha noterats för imponerande 42 poäng på 25 slutspelsmatcher. Stjärnforwarden är även nominerad till att bli ligans mest värdefulla spelare och om ett par dagar vet vi om han vinner även det priset, då det är dags för NHL awards i Las Vegas.

MATCHFAKTA
Florida Panthers – Edmonton Oilers: 2-1 (1-1,1-0,0-0)
1-0 Carter Verhaeghe (Rodrigues, Lundell)
1-1 Mattias Janmark (Ceci)
2-1 Sam Reinhart (Verhaeghe, Kulikov)
Skott: 21-24 (8-6,9-9,4-9)
Utvisningsminuter: 2-4
Publik: 19939 (Amerant Bank Arena, Florida)

 

Höjdpunkter, Florida Panthers – Edmonton Oilers

MER FRÅN NHL: Inför den avgörande matchen i finalserien 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.