Om några timmar ska det avgöras vilka som vinner NHL säsongen 2023/24. 

Väntan har varit minst sagt lång och utmaningarna många, under de senaste veckorna har lag efter lag tvingats inse att man inte når hela vägen fram men det återstår fortfarande två lag i kampen om den åtråvärda Stanley cup-bucklan. I natt är det dags för den sjunde och helt avgörande finalmatchen mellan Edmonton Oilers och Florida Panthers, där Sverige finns representerat med sex stycken spelare.

Bryter Edmonton sviten?

Det finns några eviga snackisar i NHL, exempelvis om Alexander Ovechkin ska kunna ta sig förbi Wayne Gretzky som tidernas målkung i ligan. En annan långvarig snackis är den kanadensiska oförmågan att vinna Stanley cup, för trots många försök har inget lag norr om den amerikanska gränsen lyckats vinna mästerskapet sedan mitten av 90-talet då Montréal lyckades med bedriften.

Nu finns dock chansen att äntligen bryta den sviten och det i form av ett glödhett Edmonton som gjort en imponerande upphämtning. Efter de tre första matcherna i finalserien såg man ut som ett slaget lag men sedan hände något och plötsligt står det 3-3 i matcher, mycket tack vare stjärnan Connor McDavid som varit hela slutspelets bästa spelare och som nu har chansen att skriva historia. Vinner Edmonton nattens match blir man inte bara den första kanadensiska mästaren på trettio år, man blir dessutom först på hela 82 år att lyckas vända ett 0-3 underläge till seger i en finalserie.

Nere på nio

För några dagar sedan såg det ut som att Florida skulle vinna finalserien med 4-0 matcher och därmed vinna Stanley cup för första gången i klubbens historia, men plötsligt ser läget annorlunda ut. Laget har visserligen fortfarande chansen att vinna men med tre raka förluster i bagaget kommer man till nattens match med ett nedbrutet självförtroende. Spelet i de senaste matcherna har varit långt ifrån bra och för att göra en koppling till boxning så är man nere på nio, men det finns fortfarande chans att resa sig.

Florida Panthers har på många sätt gjort en väldigt bra säsong, man vann sin grundserie med en poängs marginal till tvåan Boston och under slutspelet har det bjudits på flera imponerande insatser. Insatser som visat lagets potential och som gör att det fortfarande finns en chans att vinna. Förutom hungern efter framgång kan man få extra energi av att spela nattens match på hemmaplan, och vad vore bättre än att säkra en historisk titel inför sina egna supportrar?

EDMONTONS VÄG TILL FINALEN

Grundserien
2:a, 104 poäng
Åttondelsfinal
Seger mot Los Angeles Kings (4-1 i matcher)
Kvartsfinal
Seger mot Vancouver Canucks (4-3 i matcher)
Semifinal
Seger mot Dallas Stars (4-2 i matcher)

FLORIDAS VÄG TILL FINALEN

Grundserien
1:e, 110 poäng
Åttondelsfinal
Seger mot Tampa Bay Lightnings (4-1 i matcher)
Kvartsfinal
Seger mot Boston Bruins (4-2 i matcher)
Semifinal
Seger mot New York Rangers (4-2 i matcher)

Matchen börjar 02:00 svensk tid, och sänds på Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.