I eftermiddag har Tre Kronor siktet inställt på att ta sin fjärde raka seger i VM. 

Det finns många som tycker att VM spelas alldeles för ofta men idag är det dags för något som händer väldigt sällan, det ska nämligen spelas en mästerskapsmatch mellan Sverige och Ungern. Senast lagen möttes i ett VM var på mitten av 30-talet och sedan dess har avståndet mellan de båda länderna ökat väldigt mycket, åtminstone på hockeysidan.

Tre Kronor kommer till matchen med ett gott självförtroende efter att ha besegrat rivalen Finland på straffar vilket gör att man ligger trea i Grupp A inför dagens utmaning. Noterbart är att Sverige är ett av totalt fem lag som fortfarande är obesegrade vilket gör att man alltjämt har en chans att lägga beslag på seriesegern, men då krävs fler segrar, inte minst i mötet mot USA som spelas på tisdag.

Senaste nytt kring det svenska laget är att backen Timothy Liljegren anslutit från Toronto, 26-åringen landade i Finland under gårdagen och planen är att han finns med i dagens match. I samband med att NHL-spelaren skrevs in i truppen valde man även att skriva in målvakten Jacob Johansson men det mesta talar för att han får se dagens match från läktaren, tillsammans med bland annat Dennis Everberg som fick stå över matchen mot Finland. Det spekuleras även i att Jonatan Berggren kan flyttas upp till förstakedjan och ta över Alexander Nylanders plats tillsammans med Leo Carlsson och Lucas Raymond, detta efter att ha inlett turneringen lovande genom att bland annat noteras för tre assist. Dessutom lutar det åt att man ger Jesper Wallstedt chansen i målet, 20-åringen höll nollan i matchen mot Österrike och får han spela i dagens match kan Lars Johansson (som spelade mot Finland) vilas till lördagens match mot Frankrike.

Det finns fortfarande en chans att Tre Kronor förstärker truppen ytterligare i form av William Nylander men i nuläget kan landslagsledningen inte ge något definitivt beslut kring om Toronto släpper iväg sin stjärnforward som stod för 87 poäng i grundserien och som sedan stod för ytterligare tio poäng under slutspelet.

Motståndarkollen

Ungersk hockey har inte direkt rosat marknaden rent historiskt men på senare år har saker börjat ta landslaget i rätt riktning. På damsidan har man som bekant lyckats relativt väl och i år spelar herrarna sitt första A-VM sedan 2016, detta efter att ha slutat tvåa i B-divisionen förra året.

I brist på NHL-stjärnor har Ungern fått bygga en trupp med en blandning av spelare från olika delar av Europa, bland annat Sverige där man hittat Vilmos Galló som nu får chansen att göra sitt första mästerskap sedan 2019. 26-åringen har gjort ett mål tidigare under turneringen och kommer från en relativt stark säsong där det blev 19 poäng på 52 matcher i Linköping. I truppen hittar vi även István Bartalis som håller till i Fehérvár AV19 men som spelat hela åtta säsonger i Troja/Ljungbys organisation och som vintern 19/20 gjorde stor succé med 41 poäng i Vita Hästen.

Lagets största stjärna rent meritmässigt hittar vi i János Hári som spelat i hela sju svenska klubbar, senast Leksand 2017, och som varit med i landslaget ända sedan 2011. Numera håller 31-åringen till i samma klubb som Bartalis och den gångna säsongen noterades han för fina 37 poäng på 54 matcher. Sin bästa säsong hittills i karriären var förmodligen vintern 2014/15 då han stod för 54 poäng och hade stor del i Leksand avancemang till SHL.

Så har det gått för Ungern hittills i VM
Ungern – Danmark: 1-3
USA – Ungern: 7-1
Frankrike – Ungern: 2-3 (efter förlängning)

Matchen börjar 15:20 och sänds på SVT1 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.