Efter några intensiva dagar är det dags att göra bokslut för gruppspelet i VM. 

Under gårdagen spelades de avslutande matcherna i VM:s gruppspel och det är därmed hög tid att summera den första delen av mästerskapet. Nedan kommer en liten sammanfattning av hur det gått i de båda grupperna.

Grupp A

Precis som förväntat handlade det mesta i Grupp A om kampen mellan Kanada och USA, de två högst rankade lagen och med det även största favoriterna till att ta hem VM-guldet. Efter att ha vunnit de tre inledande matcherna möttes giganterna under tisdagskvällen och där såg Kanada ut att gå mot segern, efter första perioden ledde man med 2-0 men sedan vände USA på matchen och vann tillslut med 5-2 vilket säkrade gruppsegern.

Lite längre ner i tabellen gjorde Finland och Schweiz upp om tredjeplatsen och i den avslutande matchen blev det finsk seger med 4-0 mot just Schweiz vilket gör att man slutar trea. Japan stod stundtals för ett underhållande spel men lämnar gruppspelet med noll poäng och en minst sagt dyster målskillnad (4-31). Trots det går man vidare till kvartsfinal eftersom samtliga från Grupp B är direkt kvalificerade till slutspelet.

Ska vi lyfta fram några spelare som utmärkt sig lite extra är det svårt att inte amerikanskan Alexandra Carpenter som nio poäng fördelat över fyra matcher. Forwarden har haft stor del i att USA gått som tåget genom gruppspelet och har stor chans till att ta hem turneringens poängliga. Det har även fixstjärnan Kendall Coyne Schofield som noterades för sju poäng på de tre första matcherna och som sedan följde upp det med att göra sitt första mål i matchen mot Kanada.

Hos Kanada är det Sarah Fillier som presterat bäst hittills, 22-åringen har gjort sju poäng varav fyra mål och är ett ständigt offensivt hot när hon är ute på isen. Hos varken Finland eller Schweiz har de förväntade nyckelspelarna hittat toppformen än vilket kan vara lite oroväckande inför slutspelet, det är dock värt att lyfta fram Anni Keisala som gjort bra ifrån sig i det finska målet. Avslutningsvis är även Akane Shiga värd ett omnämnande, gruppspelet har visserligen varit tungt för Japan men 21-åringen har varit inblandad i samtliga mål och är en spelare som förväntas vara en nyckelspelare många år framöver.

TABELL 
1. USA, 12 poäng (+27)
2. Kanada, 9 poäng (+12)
3. Finland, 6 poäng (+2)
4. Schweiz, 3 poäng (-14)
5. Japan, 0 poäng (-27)

Grupp B

Om Kanada och USA var givna i toppen av Grupp A var det betydligt mer öppet i VM:s andra grupp, där gjorde flera länder upp om förstaplatsen och tillslut var det Tjeckien som kunde säkra den placeringen. Detta efter att ha vunnit samtliga matcher där 3-0 segern mot Sverige blev fjädern i hatten. Tidigare under turneringen hade man även lyckats besegra värdnationen Danmark med 5-1 vilket var ett riktigt styrkebesked.

Sveriges insats i gruppspelet går att diskutera hur länge som helst, rent poängmässigt kan man vara nöjd men det finns fortfarande saker som kunde gått bättre. Att det ska krävas straffar för att vinna mot Tyskland och Ungern är ett bevis på att svensk damhockey inte är vad den var för sisådär tio år sedan. Andraplatsen i gruppen gör att man kommer få ta sig an Kanada i kvartsfinal. Det blir en minst sagt svår uppgift.

Inför VM hoppades Danmark kunna skapa en riktig hockeyfest på hemmaplan men så har det inte blivit. Publiktillströmningen har inte varit så bra som förväntat och rent spelmässigt kan danskorna inte vara nöjda, laget lyckades bara vinna en match (1-0 mot Ungern) och den avslutande förlusten mot Tyskland gör att man slutar sist. Det är en klar missräkning. En sistaplats som dessutom innebär att man degraderas till B-VM.

Samtidigt som Danmark deppar råder det hockeyfeber nere i Ungern, landslaget har gjort bra ifrån sig och tredjeplatsen gör att man är vidare till kvartsfinal. Något som är en gigantisk framgång för ett hockeyland som är på uppsving. Trots förlusten mot Sverige vann man faktiskt skottstatistiken och lyckades tvinga fram ett straffavgörande. Det säger en hel del om både Ungern och Sverige.

Ska vi lyfta fram några spelare som lyckats pricka formen så är det enklast att titta på Tjeckien, för där har flertalet spelare verkligen övertygat. Inte minst målvakten Klara Peslarova som lämnar gruppspelet med en räddningsprocent på 96.08. Det är minst sagt imponerande. Defensiven har varit Tjeckiens signum men man har även fyra stycken spelare topp-10 i poängligan. Man är faktiskt det enda landet från Europa att ha någon spelare överhuvudtaget så högt i statistiken.

För svensk del har Hanna Olsson gjort bra ifrån sig, forwarden stod för fyra mål i gruppspelet och har genomgående varit Damkronornas största offensiva hot. Den unga backen Mira Jungåker har också övertygat och är trots sin ålder (17) redan en nyckelspelare. Det säger en del om hennes potential. Överlag har den svenska insatsen inte riktigt varit övertygande men Grupp B är en aning svagare vilket har gjort att man kunnat placera sig tillräckligt bra för att nå slutspel. Väl där känns det som äventyret kommer ta slut redan i kvartsfinalen mot Kanada som oftast visat sig vara en övermäktig motståndare.

TABELL
1. Tjeckien, 12 poäng (+19)
2. Sverige, 7 poäng (+2)
3. Ungern, 4 poäng (-6)
4. Tyskland, 4 poäng (-8)
5. Danmark, 3 poäng (-7)

Vilket lag tycker du har varit bäst i gruppspelet? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här