Snart börjar kampen om medaljerna i Ishockey-VM. 

Efter en minst sagt händelserik torsdag där det bjöds på fyra underhållande kvartsfinaler är det dags att blicka fram emot semifinalerna, där fyra lag ska bli två. Under natten spelade Damkronorna sin kvartsfinal mot Kanada men trots ett stundtals bra spel så räckte det inte till seger utan man fick se sig besegrat med 1-5 i en match där marginalerna var mot det svenska laget, och därmed är VM över för den här gången.

– Vi började lite dåligt och gav bort två mål, men sen lugnade vi ner oss och började skapa chanser. Det är klart, de har några av världens bästa spelare och det visade dem idag. Vi har ett ungt lag men jag är bara besviken att vi inte kunde ta oss längre, sa Josefin Bouveng till IIHF.com efter slutsignalen.

Efter damkronornas uttåg – så spelas semifinalerna

Samtidigt som de svenska spelarna deppade efter en tung förlust kunde Kanada konstatera att man på nytt är med och spelar om medaljerna. Segern grundlades redan i början av den första perioden där man fick in två snabba mål och efter en omdiskuterad situation där Sverige såg ut att reducera till 2-3 kunde Kanada gå ifrån och tillslut vinna med 5-1 efter en stark avslutning på matchen. Nu är man åter i semifinal och natten mot söndag ställs man mot Tjeckien där en åtråvärd finalbiljett ligger i potten.

I den andra semifinalen, som spelas imorgon klockan 21:00, ställs Finland mot USA och det blir ett möte mellan två lag som har bra koll på varandra. Så sent som i slutspelet ställdes man mot varandra och den gången blev det amerikansk seger med 5-3, mycket tack vare Kendall Coyne Schofield som stod för två av målen.

Att Finland spelar semifinal beror på gårdagens insats där Schweiz besegrades med 3-1 efter att man lyckats vända ett tidigt underläge till vinst, mycket tack vare Susanna Tapani som var inblandad i två av de tre målen. Nu har Finland återigen chansen att spela om medaljerna och lyckas man lämna Utica med medalj så blir det första gången sedan 2021. De två senaste åren har det blivit respass redan i kvartsfinalerna men nu är lejonen tillbaka i den riktiga hetluften.

Det här är en stor sak för laget och säkert för många personligen också. Men detta är fortfarande inte tillräckligt. Vårt mål sedan början av säsongen har varit en VM-medalj. Och det är vad vi ska få. På lördag har vi ytterligare en chans att lyckas. Det måste vi pumpa in kraft i igen, säger förbundskaptenen Juuso Toivola till förbundets hemsida.

SÅ SPELAS SEMIFINALERNA

Lördag 13/4 
USA – Finland (21:00)
Söndag 14/4 
Kanada – Tjeckien (01:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här