VMishockey har tagit ett snack med en av landets hetaste talanger. 

En av säsongens riktiga höjdare i svensk ishockey har varit Junior-VM på hemmaplan i Göteborg, där det svenska laget tog sig hela vägen till final. Den svenska truppen var fylld av duktiga spelare men det var en som saknades – åtminstone enligt många. Samtidigt som många av spelarna i Juniorkronorna höll till hemma i Sverige gjorde Erik Påhlsson succé på andra sidan Atlanten och under sin första säsong i USHL har forwardstalangen varit en av ligans främsta spelare.

Nu är ni i Dubuque inne i slutet av grundserien, hur skulle du betygsätta er säsong hittills?
– Det har varit en mycket bra säsong. Skulle ge den 4/5 och en vinst i Clark cup slutspelet skulle göra den till 5/5.

Det här är din första säsong på amerikanska mark, vad har varit den största skillnaden jämfört med att spela hemma i Sverige? 
– Den allra största skillnaden är mindsetet till hur man spelar ishockey. Man vill spela en offensivare och fartfylldare hockey som jag personligen tycker är superkul.

Kan du berätta lite om hur tankarna gick innan du flyttade till USA, och varför föll valet på just Dubuque Fighting Saints? 
– Mitt juniorkontrakt i HV71 gick ut och de ville inte förlänga så jag började kolla på andra alternativ. I samband med detta hörde Kalle (Dubuques GM) av sig till mig och förklarade vad USHL och Dubuque var och det lät direkt intressant. Säsong rullade på hemma och med tiden bestämde jag mig för att ett år i USHL med bra utveckling och rolig hockey skulle göra min hockeykarriär gott. Det var alltså ett beslut som växte fram i samband med min dåvarande situation.

“Hade kunnat bidra”

Förutom skillnaderna på isen antar jag att det är annorlunda att bo i USA jämfört med i Sverige? 
– Ja precis, i Sverige bor man ju i lägenhet och får fixa med allt runt om hockeyn själv. Här över är det annorlunda då man blir tilldelad en billetfamilj som man bor med under hela säsongen. Det innebär att man bor hemma hos en familj där man äter de flesta måltider och får hjälp med de mesta som behövs utanför hockeyn. Ett kul men annorlunda upplägg att flytta in hos en familj, extra annorlunda när man redan bott själv i fyra.

Tittar man på statistiken så producerar du ungefär lika mycket i USHL som i den svenska juniorligan, hur tycker du att de olika ligorna står sig mot varandra? 
– De är väldigt olika, som sagt spelar man på mindre rink, det går snabbare och man har ett offensivare mindset här. Jag skulle säga att J20 hemma är defensivare, det bjuds på mindre chanser och man spelar inte lika mycket framåt och kreativt som du gör i USHL. Dessutom är den generella skillsnivån högre i USHL och jag skulle säga att USHL är både ett och två steg uppåt från J20 Nationell.

Det var många som trodde att du skulle få en plats i den svenska JVM-truppen, hur tänker du kring att du inte blev uttagen till mästerskapet på hemmaplan? 
– Det var självklart en besvikelse, jag kände att jag både hade velat och kunnat bidra till laget.

Just nu är du delad tvåa i svenskarnas historiska poängliga i USHL, hade du kunnat tro att det skulle gå så pass bra redan under din första säsong i Nordamerika? 
– Jag hade inga riktiga mål eller förväntningar när jag flyttade hit med tanke på att jag inte visste mycket om hur USHL stod sig mot J20 nationell. Men det har helt klart gått bättre än vad jag hade kunnat föreställa mig och jag är superglad att jag valde att flytta över till Dubuque.

“Ska bli superkul att ta del av det”

Redan i oktober stod det klart att du kommer ta steget över till University of Minnesota nästa säsong, kan du berätta lite om hur det valet har sett ut?
– Det var en period under mina första två månader i USHL där väldigt många skolor hörde av sig, Minnesota var en av de skolorna som hörde av sig och med tanke på deras fina hockeyhistoria fick jag intresse för dem direkt. När sedan mamma och pappa var över och hälsade på mig i början av oktober åkte vi på besök hos Minnesota och jag kände direkt att det var ett grymt ställe. Jag fick intrycket av att där finns bra förutsättningar att fortsätta utvecklas som spelare och människa. Dessutom fick jag ett gott intryck av både tränare och campus. Så efter det besöket bestämde jag mig ganska direkt för att committa till Minnesota.

Den här säsongen har Dubuque varit ett av ligans främsta lag och ni har många lovande spelare i laget, finns det något du har hittat en extra bra kemi med ute på isen?
– Nu på senare tid har jag lirat mycket med Beckett Hendrickson, en skicklig spelare som jag hittat fin kemi med. Extra kul med tanke på att vi båda ska till Minnesota.

Man hör många historier om att intresset kring collegehockeyn är enormt stort, hur skulle du säga att temperaturen är i USHL?
– Det är bra intresse redan i USHL också, ett stort steg när man kommer från svensk juniorhockey. Vi snittar nog runt 2000 åskådare på våra matcher och har en hel del fans event mm. Sen blir som du sa collegehockey ännu ett steg upp och det ska bli superkul att ta del av!

Pappa Ola är tränare hemma i Lejonet och storebror Karl har flera säsonger i Hockeyettan bakom sig, hur mycket hockey snackas det i familjen Påhlsson? 
– Haha det blir en hel del, vi alla älskar hockey och supportar varandra så det blir definitivt mycket hockeysnack. Det snackas dock om mycket annat också speciellt under alla fortnite timmar med brorsan som det blivit i år.

Vad skulle du ge för råd till en ung spelare som funderar på att ta ett liknande kliv till Nordamerika som du har gjort?
– Våga ta sig över och testa om detta är något för dig, det kommer vara mycket nytt och tufft i början men när man väl kommit hit och allt landat kommer allt lösa sig fint.

Nu gör du succé i USHL och spel i collegeligan väntar – var tror eller hoppas du att vi hittar Erik Påhlsson om, säg tre år?
– Jag både tror och hoppas att jag spelar i NHL efter Minnesota.

Fotnot – intervjun gjordes innan USHL-slutspelet inleddes. För närvarande leder Dubuque semifinalserien mot Muskegon Lumberjacks med 1-0 i matcher. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här