Småkronorna stod för en bragd när VM-guldet säkrades.

På förhand stod Sverige för tuffast möjliga utmaning – förhandsfavoriten USA hade imponerat under hela mästerskapet och säkrade sin finalplats genom att krossa Tjeckien med hela 6-1. Därför kom det inte som en stor överraskning att det var just amerikanerna som inledde matchen bäst och redan efter lite drygt två minuter lyckades man ta ledningen genom Ryan Leonard.

Småkronorna skulle dock visa sig vara som bäst när det gäller som mest och under de kommande minuterna skulle först Oskar Pettersson kvittera innan Noah Östlund satte det viktiga 1-2 målet. Innan perioden var över skulle dock USA kvittera genom Frank Nazar som rankas högt inför sommarens NHL-draft

Svensk seger efter Hävelids storspel

I andra perioden fortsatte USA att ha mycket av spelet men Småkronorna tog vara på sina lägen och halvvägs in i perioden kunde Liam Öhgren utöka den svenska ledningen till 1-3. När Noah Östlund några minuter senare gjorde ytterligare ett mål såg det ljust ut men Rutger McGoartys reducering till 3-4 skapade ändå spänning inför den avslutande perioden.

I tredje perioden hade USA gott om chanser att både kvittera och ta ledningen men Hugo Hävelid stod för en av karriärens bästa matcher, den svenska målvakten stod pall för den amerikanska pressen och även om McGoarty skulle göra ytterligare ett mål så tillhörde finalen det Småkronorna. I slutminuterna försökte USA få till en kvittering men med Jonathan Lekkerimäki spika slutresultatet till 4-6 i tom bur vilket säkrade VM-guldet och även hans seger i turneringens poängliga. Med sina totalt femton poäng är den unge forwarden Sveriges bästa poänggörare sedan William Nylander stod för sexton poäng säsongen 13/14. Något som stärker 17-åringens aktier rejält inför den kommande draften där NHL-klubbarna slåss om världens största talanger.

USA – Sverige: 4-6 (2-2,1-2,1-2)
1-0, Ryan Leonard (Kaplan)
1-1, Oskar Pettersson (Odelius)
1-2, Noah Östlund (Lekkerimäki, Öhgren)
2-2, Frank Nazar (Duke)
2-3, Liam Öhgren (Hävelid, Lekkerimäki)
2-4, Noah Östlund (O.Pettersson, Hävelid)
3-4, Rutger McGoarty (Cooley)