Tre Kronor var på jakt efter VM-formen i dagens möte mot Schweiz

Efter att ha förlorat torsdagens möte mot Tjeckien ställde Tre Kronor in siktet på att göra en bättre insats i dagens match mot ett formstarkt Schweiz, men det skulle visa sig bli lättare sagt än gjort. Gästerna från alperna inledde matchen på ett bra sätt och kunde ta ledningen redan efter drygt åtta minuters spel när Timo Meier, till vardags i San Jose, lyckades få in pucken bakom Marcus Högberg i det svenska målet. Meier assisterades av Nico Hischier och New Jerseys guldklimp spelade även fram till backen Janis Moser som kunde utöka ledningen innan första perioden var över.

Ineffektivt svenskt spel

Precis som i första perioden hade Sverige en hel del av spelet men man lyckades inte ta vara på sina chanser, de gånger spelarna satte sig i bra lägen stod Reto Berra i vägen. På förhand fanns det förhoppningar om att förbättra sitt spel i powerplay men Schweiz gav inte Tre Kronor många chanser att göra det, och när man väl gjorde det så saknades skärpan. Därmed stod sig resultatet perioden ut.

Stjärnans formbesked

Några minuter in i tredje perioden skulle Sverige få en ny chans att spela i powerplay och tillslut fick man alla bitar på rätt plats, Emil Bemström stod perfekt placerad och kunde sätta reduceringspucken med ett fint slagskott. Efter målet inledde Tre Kronor en forcering i hopp om att ordna en snabb kvittering, anförda av Oliver Ekman-Larsson som stod för en stark återkomst i den svenska landslagströjan.

Stjärnbacken fick mycket speltid och lyckades med det mesta ute på isen, inte minst målet i powerplay som innebar 2-2 med knappt åtta minuter kvar av tredje perioden. Trots ett fint svenskt spel i perioden var Schweiz ytterst nära att säkra segern när man var en stolpträff i powerplay ifrån 2-3 med lite drygt tre minuter kvar av att spela.

Istället för ett sent avgörande krävdes det förlängning för att få fram en vinnare och väl där kunde Henrik Tömmernes styra in det svenska segermålet, vilket gör att man tar sina två första poäng i årets Beijer Hockey Games.

MATCHFAKTA
Sverige – Schweiz: 3-2 (0-2,0-0,2-0,1-0)
0-1, Timo Meier (Hischier)
0-2, Janis Moser (Meier, Hischier)
1-2, Emil Bemström (Tömmernes)
2-2, Oliver Ekman-Larsson (L.Karlsson)
3-2, Henrik Tömmernes (Kellman, Asplund)
Skott: 35-24
Utvisningsminuter: 8-10
Publik: 9002 (Avicii arena, Stockholm)

Samtidigt som Tre Kronor letar vidare efter VM-formen verkar den redan ha infunnit sig hos ett annat av lagen i Beijer Hockey Games. Efter att ha vunnit torsdagens möte mot Sverige stod Tjeckien på nytt för en bra insats i dagens match mot Finland, den defensiva prestationen var i stort sett perfekt och ett par lyckade minuter i andra perioden hjälpte laget att tillslut vinna med 3-1.

Den tjeckiska formen ser därmed ut att vara minst sagt god men för Finland har det sett tyngre ut, dubbla förluster gör att laget ligger sist inför morgondagens möte mot Sverige.

Vad tror du om Tre Kronors chanser i VM?