Det bjöds på spänning när kampen om VM-guldet skulle avgöras.

Förra året bjöd USA och Kanada på en av tidernas mest underhållande VM-finaler på damsidan och få trodde att det skulle gå att komma i närheten när de båda lagen återigen skulle göra upp om guldet. Den här gången spekulerades det istället kring om det skulle bli en tät och målsnål match mellan två lag som tidigare under turneringen släppt till väldigt få chanser.

Det skulle dock visa sig bli en allt annat än tillknäppt tillställning, redan efter sex minuters spel kunde Erin Ambrose ge Kanada ledningen men kort därefter kvitterade Laila Edwards med sitt sjätte mål i turneringen. Spelet böljade sedan fram och tillbaka under en lång stund, Kanada skulle återta ledningen i andra perioden men sedan svarade USA med en ny kvittering innan Alex Carpenter satte 3-2 till amerikanskorna. Glädjen skulle dock bli kortvarig för en minut innan perioden var över skulle Marie-Philip Poulin kvittera med sitt första och väldigt efterlängtade mål i turneringen.

En galen upplösning – Kanada världsmästare

Den tredje perioden skulle bli en galen sådan där Hilary Knight klev fram och med sitt 4-3 i powerplay såg stjärnan ut att göra om bedriften från förra året då hon säkrade guldet. Kanada var dock ett långt ifrån slaget lag och man skulle få in en kvittering genom Emily Clark vilket höll liv i spänningen. Strax efter hennes mål stod Poulin för ett nytt mål vilket plötsligt satte Kanada i en guldsits men fem minuter före full tid fick Caroline Harvey in kvitteringen till 5-5 vilket blev en revansch för backen som tidigare haft mycket otur med inblandning i två mål bakåt.

Harveys mål tvingade fram en förlängning där det skulle bjudas på dramatik, Marie-Philip Poulin skapade sig ett friläge men missade vilket fick USA att pusta ut men några sekunder senare drog man på sig en onödig utvisning efter att ha varit för många spelare på isen. Att ge Kanada chansen att få spela powerplay i en förlängning skulle visa sig bli förödande och lite drygt fem minuter in förlängningen kunde Danielle Serdachny sätta målet som säkrade ett kanadensiskt VM-guld. Lönnlöven tar därmed revansch från förra årets finalförlust mot rivalen USA, nu var det deras tur att vinna guld på motståndarens mark.

USA – Kanada: 5-6 (1-1,2-2,2-2,0-1)
0-1 Erin Ambrose
1-1 Laila Edwards (Heise)
1-2 Julia Gosling (Bourbonnais)
2-2 Megan Keller (Bilka, Murphy)
3-2 Alex Carpenter (Coyne Schofield, Curl)
Publik: 4142 (Adirondack Bank Center)

I bronsmatchen mellan Tjeckien och Finland bjöds det också på spänning och det krävdes tillslut straffar för att få fram en vinnare. Väl under straffläggningen var Finland snäppet vassare vilket gör att man säkrar bronsmedaljen. Under matchen klev Michelle Karvinen fram som en nyckelspelare för sitt Finland, hon inledde målskyttet redan efter tjugo sekunders spel i den andra perioden och satte sedan en av straffarna.

MER OM VM: Tung förlust mot Kanada – Damkronorna ute ur VM

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.