Tre Kronor fortsätter att visa fin form i ishockey-VM.

Efter segrar mot Tyskland och Österrike stod Sverige inför sin hittills tuffaste utmaning i form av värdlandet Finland i ett – åtminstone stundtals – kokande Tampere Deck Arena. Inför VM spekulerades det en hel del kring vilka spelare som skulle stå för de svenska målen, flera namn kom upp på tapeten men det var få som lyfte fram Oscar Lindberg – trots det stod forwarden för kvällens första mål i andra perioden vilket tog upp honom i intern skytteligatopp eftersom han även gjorde mål i premiären mot Tyskland.

Rent spelmässigt var det här en tät historia där Finland bjöd på bra motstånd och en bit in i tredje perioden skulle man lyckas få in en kvittering genom Juho Lammikko som höjde stämningen i arenan. Under slutskedet av perioden handlade det mer om att inte släppa in ett mål än att ge sig ut på en jakt efter ett ledningsmål vilket resulterade i en förlängning som skulle visa sig bli mållös.

Väl i straffläggningen började det väldigt bra för svensk del, Lasse Johansson såg stabil ut i målet och när Lucas Raymond satte målet som innebar 2-1 i straffläggningen var segern nära. Finland hade dock inte gett upp utan skapade nerv genom Joel Armias kvittering men sedan stod Raymond för ytterligare ett mål innan Johansson räddade Ahti Oksanens straff. Den svenska segern var därmed säkrad vilket gör att man befäster andraplatsen i Grupp A och fortsatt är obesegrade inför torsdagens match mot Ungern.

Finland – Sverige: 1-2 (0-0,0-1,1-0,0-0,0-1)
0-1 Oscar Lindberg (Zetterlund, Berggren)
1-1 Juho Lammikko (Pesonen, Kapanen)
1-2 Lucas Raymond (GWS)
Skott: 28-25 (8-9,5-11,14-2,1-3)
Utvisningsminuter: 4-6
Publik: 12039 (Tampere Deck Arena, Tammerfors)