Det blev en tuff VM-kvartsfinal för Damkronorna.

Damkronorna klev in i nattens kvartsfinal med siktet inställt på att stå för en skräll men man fick en blytung start – redan efter knappt tre minuters spel tog man ledningen genom Renata Fast som kom in i offensiv zon för att sedan placera in pucken mellan benskydden på Emma Söderberg i det svenska målet. Efter ledningen skapade Sverige ett par halvchanser men fem minuter in i perioden kunde Kanada utöka till 2-0 när Laura Stacey stod för ett fint handledsskott vilket gjorde en redan tuff utmaning än tuffare för de svenska spelarna.

Efter målet bjöd Kanada in Sverige i matchen genom att dra på sig en utvisning och de svenska spelarna tackade genom att göra en fint anfall som avslutades med Hilda Svenssons fjärde mål i turneringen som åter väckte hoppet om en semifinal till liv.

Damkronorna inledde andra perioden på ett lovande sätt och man skapade under de första minuterna tre bra lägen att kvittera där Lina Ljungbloms friläge kändes som den vassaste chansen men den gången var marginalerna inte på forwardens sida och jakten på ett svenskt mål fick fortsätta. Strax efter Modospelarens chans att kvittera utökade istället Kanada ledningen till 3-1 genom Fast som gjorde sitt andra mål i matchen vilket gjorde den svenska uppförsbacken brantare.

Marginalerna mot Damkronorna – Sverige ute ur VM

Strax efter målet drog stjärnan Marie-Philip Poulin på sig en onödig utvisning som hade kunnat bli betydligt längre än två minuter men domarteamet bedömde tacklingen mot Paula Bergström som relativt schysst, men hård. I det efterföljande powerplayspelet lyckades Damkronorna inte skapa några heta reduceringslägen.

Halvvägs in i den tredje perioden fick Damkronorna ett gyllene läge att ta sig in i matchen när Lina Ljungblom fick in pucken men den kanadensiska domaren blåste av med förklaringen att målvakten hade kontroll på pucken – något få på läktaren i Adirondack Bank Center höll med om. Efter den situationen gick luften ur de svenska spelarna och under de kommande minuterna skulle Kanada få in ytterligare två mål vilket säkrade deras plats i semifinal. För svensk del är VM över eftersom man från och med årets mästerskap inte spelar någon placeringsmatch.

– Det är klart att det är tufft, jag tycker vi kommer tillbaka bra efter den start som vi har. Vi kan komma ihåg att vi i andra perioden hade friläge, vi hade stolpskott för att kvittera så att det är klart att det är tufft. I tredje perioden vill vi släppa alla tyglar och verkligen gå för det. Kanada är lite starkare, vi skulle behövt ett målvaktsspel på absolut toppklass, Emma (Söderberg, reds anm) var bra men det behövs det där superba målvaktsspelet, sa förbundskaptenen Ulf Lundberg till SVT efter slutsignalen.

Publik: 1512 (Adirondack Bank Center)

Tidigare under torsdagen säkrade Finland en biljett till semifinalerna tack vare en fin insats när Schweiz besegrades med 3-1 i en match där Susanna Tapani var inblandad i två av lagets mål. Det var dock Schweiz som fick en drömstart genom Ivana Weys ledningsmål redan efter knappt två minuters spel men sedan kvitterade Petra Nieminen och efter det tillhörde matchen i stort sett det finska laget som vann skotten med hela 37-17.

I semifinalerna får vi även se Tjeckien som – helt programenligt – vann sin kvartsfinal mot Tyskland men det dröjde till tolv minuter in i den tredje perioden innan Daniela Pejsova kunde sätta matchens enda mål. En stor anledning till att siffrorna hölls nere var att den tyska målvakten Sandra Abstreiter stod för en fin match där hon räddade 23 skott.

Under natten spelas även kvartsfinalen mellan USA och Japan.

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.