USA är ett steg närmare att försvara sitt VM-guld.

USA klev in i semifinalen som stor favorit och man visade tidigt varför, redan under de inledande minuterna skapade man flera bra chanser och efter lite drygt halva första perioden kunde man även få in ledningspucken genom Hannah Bilka som valde ett perfekt tillfälle att göra sitt första mål i turneringen. Den första perioden tillhörde i stor grad USA, hemmalaget hade det mesta av spelet och man vann skotten med hela 22-4 men ett bra spel från Sanni Ahola gjorde att det bara stod 1-0 efter tjugo spelade minuter.

I andra perioden fick Finland till ett lite bättre spel men det var fortsatt USA som styrde och ställde, man fick spendera mycket tid i offensiv zon – delvis tack vare att Finland drog på sig utvisningar. Det var just efter en finsk utvisning som USA kunde utöka till 2-0 genom Laila Edwards vilket satte amerikanskorna i en väldigt fin sits inför den tredje perioden.

Med ett tufft utgångsläge tvingades Finland lyfta fram sina positioner och man inledde tredje perioden på ett lovande sätt, men ett pucktapp skapade en möjlighet för USA och plötsligt stod det 3-0 på resultattavlan. Målet skulle visa sig göra den finska uppförsbacken alltför brant och bara några minuter senare kunde Edwards, som gjorde målet, utöka till 4-0 med sitt tredje mål för kvällen.

Under slutskedet av matchen kunde USA bevaka sin ledning samtidigt som de finska spelarna insett att drömmen om en final får leva vidare ytterligare ett år och med fyra minuter kvar att spela kunde Savannah Harmon spika slutresultatet till 5-0. USA är därmed klara för en ny VM-final och nu får man chansen att försvara sitt guld från förra året.

Publik: 3989 (Adirondack Bank Center)

Under natten, med start 01:00, avgörs det om det blir Kanada eller Tjeckien som får möta USA i VM-finalen och den matchen sänds på SVT2 samt SVT play.

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.