Belarus fråntas värdskapet av ishockey-VM 2021. Det meddelade det internationella ishockeyförbundet på måndagen. 
– Det är väldigt beklagligt att vi måste stryka det delade värdskapet mellan Minsk och Riga, säger IIHF-presidenten René Fasel i ett pressmeddelande. 

Ishockey-VM:s vara eller inte vara i Belarus har varit en lång följetong under hela hösten och vintern. Från flera håll har det riktats skarp kritik mot IIHF, och därtill har flera högt uppsatta politiker och idrottsmän sagt att de kommer bojkotta mästerskapet om Belarus inte fråntas värdskapet.

Senast i helgen meddelade storsponsorn Skoda att de vägrar att sponsra mästerskapet om Belarus fick rätten att arrangera det.

På måndagseftermiddagen stod det klart att IIHF flyttar Hockey-VM 2021 från Belarus.

– Det är väldigt beklagligt att vi måste stryka det delade värdskapet mellan Minsk och Riga. Under den här processen har vi försökt att påtala att världsmästerskapet skulle kunna användas för att lugna de socio-politiska frågor som finns i Belarus och hitta en positiv väg framåt, säger IIHF:s ordförande René Fasel i ett pressmeddelande  och fortsätter:

– Samtidigt som vi anser att VM inte ska användas i politiska syften från någon sida har det erkänt att ett evenemang i Minsk inte skulle vara lämpligt när det finns större frågor på agendan och säkerheten för spelare, fans och tjänstemän måste prioriteras.

Var VM nu flyttas är ännu inte klart, men IIHF har startat en utredning för att hitta en lösning. Klart är i alla fall att Lettland kommer att arrangera mästerskapet, precis som väntat.

Tidigare har Danmark och Slovakien anmält sitt intresse till att arrangera halva mästerskapet. En annan lösning som pekats ut är att Lettland får ta hela mästerskapet, men då krävs det att IIHF går in och stödjer landet ekonomiskt, samt att landet måste ta fram fler VM-dugliga arenor.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Journalist Mattias är en journalist med inriktning på ishockey som har flera års erfarenhet av bevakning och journalistik inom sporten. På uppdrag från Hockeynews.se som är en av Sveriges största webbtidningar inom ishockey så har han skrivit många läsvärda artiklar och reportage. Mattias har bevakade dessutom den senaste upplagan av Ishockey-VM på plats där han intervjuade spelare och supportrar. Kontakt: [email protected]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här