En av 70-talets största profiler har somnat in. 

De senaste dagarna har flera folkkära ishockeyspelare avlidit och under onsdagen nåddes vi av beskedet att ytterligare en har lämnat oss – storbacken Kjell-Rune Milton blev 75 år gammal.

Den hårdskjutande profilen

Milton föddes den 26:e maj 1948 i Umeå och visade relativt tidigt en fallenhet för sport och inte minst ishockey. Redan i tonåren fick han chansen att debutera i Tegs A-lag som på den tiden spelade i division 2 och säsongen 66/67 imponerade han så pass mycket att det även blev debut i juniorlandslaget. Samma vinter blev det avancemang till Division 1 vilket bidrog till att den lovande backen snart även skulle bli aktuell för Tre Kronor och första steget blev att göra några inhopp i B-landslaget.

Säsongen 68/69 var Teg tillbaka i Division 2 men Milton spelade trots det tillräckligt bra för att bli uttagen i truppen som skulle försvara de svenska färgerna under VM på hemmaplan, närmare bestämt i Stockholm. Umeåsonen fick ett relativt stort förtroende under turneringen och stod bland annat för fyra mål vilket starkt bidrog till att Tre Kronor tillslut skulle kunna säkra en silvermedalj. Att kunna utmana Sovjet om guldet var på förhand inget att ens våga drömma om, men när tabellen summerades var det bara målskillnad som gjorde att guldet reste västerut och inte stannade kvar på svensk mark.

VM blev ett fint skyltfönster för Milton och efter säsongen var det dags att ta nästa steg. Valet föll på Modo där han snabbt tog en ordinarie plats och ett fint spel gjorde att det blev VM även våren 1970. Tanken var att Kanada skulle stå som värd för mästerskapet men man valde att hoppa av och därför spelades VM i Stockholm för andra året i rad. Nu hade Milton etablerat sig i Tre Kronor på allvar och under de kommande åren skulle han ofta vara med när det vankades landskamper.

En av höjdpunkterna i karriären kom 1972 då den hårdskjutande backen blev uttagen i truppen som skulle åka till OS i Japan, närmare bestämt Sapporo. Gruppspelet fick något av en drömstart där det blev seger med hela 5-1 mot USA och två dagar senare lyckades man spela oavgjort mot Sovjet, något som fick stor uppmärksamhet. Under de kommande dagarna blandade man och gav, förlusten mot Finland gjorde dessvärre att Tre Kronor fick lämna turneringen med en bitter fjärdeplats i bagaget.

Några månader senare bestämde sig Milton för att lämna Modo och söka lyckan på västkusten, närmare bestämt hos Västra Frölunda. Under de tre kommande säsongerna blev han en uppskattad profil och viktig spelare i laget, det blev även VM-spel både 1974 och 1975 vilket resulterade i dubbla bronsmedaljer.

Efter tre lyckade år i Göteborg flyttade Milton vidare, den här gången till Tyskland och Kölner EC som höll till i den högsta divisionen. Tiden utomlands har i efterhand beskrivits som relativt bra och i Köln fick han chansen att spela en mer offensiv roll jämfört med hur det hade varit i sina svenska klubbar. 1978 blev det en flytt hem till Bäcken i Division 1 och två år senare blev det en sväng till den norska ligan som på den här tiden inte höll någon vidare klass.

Karriären var sedan tänkt att rundadas av med ett par säsonger i Mölndal som spelade i Division 2 men så sent som säsongen 86/87 gjorde Milton en lyckad sejour i grannklubben Lerum. Redan under sin tid i Tyskland testade Umeåsonen på att vara hjälptränare och efter att karriären som spelare var över kunde han lägga mer fokus på sitt tränarskap. Under slutet av 90- och början av 00-talet var han involverad i Göteborgs lag till TV-pucken och säsongen 00/01 klev han dessutom in som förbundskapten för Småkronorna, där framtida NHL-spelare som Robert Nilsson och Fredrik Sjöström fanns med i laget.

Under de kommande åren skulle Milton vara aktiv i ett flertal klubbar på västkusten, inte minst Göteborgs IK som han bland annat ledde upp till Division 1 våren 2007. Efter ett par år i Lerum var han sedan tillbaka i GIK 2011 och hjälpte laget upp från Division 3 till tvåan där det skulle bli två säsonger innan karriären till sist var över. Då hade Umeåsonen varit i hockeyns tjänst i nästan femtio år.

FAKTA: Kjell-Rune Milton
Född: 26:e maj 1948 i Umeå
Död: 6:e september 2023
Moderklubb: Tegs IK
Övriga klubbar i karriären: Modo AIK, Västra Frölunda, Kölner EC, IFK Bäcken, Djerv, Mölndals IK, Lerums BK
Meriter: 1 VM-Silver, 3 VM-brons.
Landskamper: 125 (1967-75)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.