Det är hög tid att göra bokslut för Junior-VM i ishockey. 

Det tog mer än ett halvår längre än planerat, men nu är Junior-VM 2022 över och det blev ett händelserikt mästerskap med både toppar och dalar för det svenska laget, som tillslut nådde medalj efter att ha vunnit den avslutande bronsmatchen mot Tjeckien.

Ett steg i sidled för svensk hockey

Den svenska insatsen kan ses som både bra och dålig, lite beroende på hur man tänker. Att ta medalj är alltid bra och därför kan Juniorkronorna åka hem från Kanada med ett gott betyg. Det fanns faktiskt en del andra lag som också aspirerade om att ta en medalj och med lite stolpe ut hade Sverige fått lämna mästerskapet utan medalj. Rent placeringsmässigt tycker jag därför att man ska vara nöjda, men spelmässigt fanns det mer att önska.

Bland de tre medaljörerna är de flesta rörande överens om att Sverige spelade den minst underhållande hockeyn, där fokus stod mer på defensiv än offensiv. Inför mästerskapet pratade man om att det bara skulle bli segrar med uddamålet och där det viktiga var att kunna försvara en ledning, snarare än utöka densamma. Den spelidén känns inte direkt modern och framåttänkande.

Samtidigt fanns det en logisk anledning till varför man resonerade på det visat, det fanns helt enkelt inte tillräckligt bra målskyttar för att kunna skapa en vass offensiv i stil med den som Kanada visade upp. Därför fick fokuset ligga på ett hårt jobb och en tät defensiv. Hade Sverige fått med spelare som Lucas Raymond och Alexander Holtz hade läget sett annorlunda ut, då hade man haft betydligt mer spets i offensiven vilket förmodligen ändrat spelidén en hel del.

Trenden fortsätter

Med det sagt hade Sverige flera duktiga forwards i sin trupp, spelare som Jonathan Lekkerimäki och Liam Öhgren går mot en högintressant säsong i Hockeyallsvenskan och Fabian Lysell kommer närmare en NHL-debut för varje vecka som går. Svensk hockey kan fortfarande utveckla offensivt skickliga spelare men den stora trenden är mer inriktad på defensiven.

Sedan Victor Hedmans genombrott i NHL har svenska backar snudd på invaderat världens bästa liga och den trenden ser ut att hålla i sig. Lagkaptenen Emil Andrae imponerade på Philadelphias scouter och Simon Edvinsson förväntas ta en ordinarie plats i Detroit redan den här säsongen. Lägg därtill Helge Grans som kommer från en fin debutsäsong i AHL. De senaste åren har man även varit väldigt bra på att få fram duktiga målvakter, sedan 2016 har fyra svenskar fått utmärkelsen som Junior-VM:s främsta målvakt och känslan är att det fanns tre stycken framtida NHL-spelare i årets trupp där Jesper Wallstedt med lite tur kan få göra debut redan i vinter.

En ljus framtid

Sammanfattningsvis får Junior-VM ses som ett relativt lyckat mästerskap för svensk del där förbundskaptenen Tomas Montén fick chans att avsluta sitt uppdrag med en medalj och där flertalet spelare visade att man står sig väl på en internationell nivå. Det är fortfarande en bit till Kanada men det finns ingenting som talar för att Juniorkronorna kommer få problem att hävda sig när det vankas VM i december månad. Flertalet av spelarna i sommarens trupp kommer finnas med även då och fram tills dess lär de samla på sig värdefull rutin från spel på seniornivå, något som gör att svensk hockey fortsatt går mot en ljus framtid.

Vad tycker du om Sveriges insats i Junior-VM? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här