Damkronorna fick en bra start på Ishockey-VM.

Damkronorna klev in i VM-premiären mot Danmark som stora favoriter och man inledde matchen på ett övertygande sätt med mycket spel i offensiv zon. Efter ungefär fyra minuters spel fick man chansen att spela kvällens första powerplay och väl där skapades det några bra chanser, dock utan det där sista som krävs för att få in pucken. Danmark hade svårt att etablera ett offensivt spel och det skulle dröja halvvägs in i perioden innan man genom en styrning kunde få sitt första skott på mål men då var det faktiskt nära att man lyckades överlista Emma Söderberg i det svenska målet.

Trots ett spelmässigt övertag lyckades Sverige inte få till något ledningsmål under den första perioden utan man gick till pausvila med ställningen 0-0.

Bättre skärpa

Inledningen av den andra perioden såg stundtals ut som en kopia av matchens första period, det svenska laget förde spelet och skapade mängder av lägen men den danska målvakten Emma-Sofie Nordström stod för den ena räddningen efter den andra. Samtidigt som Damkronorna fortsatte sin offensiva press visade de danska spelarna prov på ett uppoffrande spel vilket gjorde att det halvvägs in i matchen fortfarande stod 0-0 på resultattavlan.

När man kunde se att frustrationen kom smygande hos några av spelarna klev Felizia Wikner Zienkiewicz fram och i ett av få inhopp kunde forwarden sätta den viktiga ledningspucken med ett elegant avslut. Med lite drygt två minuter kvar av perioden fick Damkronorna chansen att spela matchens tredje powerplay och väl där kunde Hilda Svensson hitta fram till Lina Ljungblom som kunde utöka den svenska ledningen.

Komfortabel seger i premiären

Även i den tredje perioden var det Sverige som styrde spelet och efter ungefär fyra minuters spel kunde men utöka ledningen till 3-0 genom Josefin Bouveng, som till vardags spelar i den amerikanska collegeligan. Efter målet kunde de svenska spelarna bevaka sin ledning på ett relativt enkelt sätt under några minuter, men med knappt nio minuter kvar av matchen fick Danmark in en reduceringspuck genom Nicoline Söndergaard Jensen i en situation där den svenska målvakten inte kan vara helt nöjd med sin insats.

Målet gav de danska spelarna lite extra energi och man gav sig ut på en jakt efter ytterligare ett mål och man fick chansen att spela ett powerplay, dock utan att resultat utan Damkronorna vinner sin VM-premiär med 3-1. Nästa match spelas på fredag då Kina står för motståndet.

Danmark – Sverige: 1-3 (0-0,0-2,1-1)
0-1 Felizia Wikner Zienkiewicz (Nylén-Persson)
0-2 Lina Ljungblom (Svensson, Lundin)
0-3 Josefin Bouveng (Hjalmarsson, Lundin)
1-3 Nicoline Söndergaard Jensen (Asperup, Friis-Hansen)
Skott: 5-39 (2-7,0-20,3-12)
Utvisningsminuter: 8-2

Under kvällen spelas ytterligare två matcher, klockan 21 möts Finland och Tjeckien innan USA rundar av premiärdagen med sin match mot Schweiz och där släpps pucken 01:00.

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.