Tre Kronor får lämna Peking utan en OS-medalj.

Efter en rafflande men tung semifinalförlust mot det ryska laget hade Sverige fortfarande chansen att ta medalj i OS men då krävdes en bra insats mot Slovakien i bronsmatchen. Redan vid nedsläpp syntes det dock att gårdagens kraftmätning tagit ut sin rätt och de slovakiska spelarna var först in i de flesta situationerna på isen. Trots ett spelmässigt övertag kunde dock inte Slovakerna skapa tillräckligt bra chanser för att ta ledningen i första perioden.

Supertalangens show

Efter en inledning där Slovakien kopplade ett spelmässigt grepp om matchen skulle laget även ta kommando rent målmässigt, tre minuter in i andra perioden kunde man ta ledningen genom supertalangen Juraj Slafkovsky som kunde placera upp pucken i Lars Johanssons ena kryss.

Tidigare under turneringen har Slovakiens powerplay varit den stora akilleshälen men väl i bronsmatchen skulle den saken ändras, halvvägs in i perioden kunde nämligen Samuel Takac utöka ledningen till 0-2 i spelformen och därmed var hans lag i en minst sagt bra sits inför avslutningen av matchen.

Ett slutkört svenskt lag

I tredje perioden fanns hoppet om att skapa spänning och nerv, men de svenska spelarna orkade inte skapa tillräckligt många bra chanser för att utmana Slovakien. I jakten på en reducering plockades Johansson ut ur målet och det kunde Slafkovsky utnyttja, med sitt sjunde mål i turneringen släckte 17-åringen hoppet om en svensk medalj och kort därefter skulle Pavol Regenda spika slutresultatet till 0-4.

En kort summering av Tre Kronors insats i OS är att det stundtals såg riktigt bra ut men att energin tog slut efter semifinalen mot det ryska laget. Mot Slovakien saknades den rätta gnistan för att kunna utmana på allvar och i efterhand får slovakerna ses som värdiga vinnare.

Sverige – Slovakien: 0-4 (0-0,0-2,0-2)
0-1, Juraj Slafkovsky (Ceresnack)
0-2, Samuel Takac (Regenda)
0-3, Juraj Slafkovsky (Cechlarik)
0-4, Pavol Regenda
Skott: 28-43 (8-14,8-14,12-15)
Utvisningsminuter: 6-4
Publik: 1229 (National Indoor Stadium)