Ikväll är det dags för Tre Kronors tredje match i ishockey-VM. 

Efter en stabil premiär mot Österrike tog Sverige stora steg framåt i helgens seger mot Tjeckien, vilket höjde förväntningarna inför kvällens match då Storbritannien står för motståndet. Den stora snackisen inför mötet är att Tre Kronor meddelat att Jonathan Pudas blivit inskriven i VM-laget, backen fanns sedan tidigare på plats i Finland men det är först ikväll som 29-åringen är tillgänglig för spel.

NHL-stjärnans positiva besked

De senaste dagarna har det pratats mycket om spelare som tackat nej till att vara med i VM, bland annat Hampus Lindholm, men tidigare under dagen fick förbundskaptenen Johan Garpenlöv positiva besked från andra sidan Atlanten – Carl Grundström ansluter till VM-laget.

– Det ska bli skitkul. Jag tackade ja tidigare idag och flyger till Finland på tisdag morgon. Jag har ju aldrig spelat VM tidigare, säger forwarden till Expressen.

Grundström kommer till VM med en bra säsong i ryggen där han på allvar etablerat sig i världens bästa liga, något hans 19 poäng på totalt 60 matcher är ett bevis på. 24-åringen från Umeå har spelat hundra matcher i NHL och har även vunnit AHL, men är relativt ny som landslagsspelare. Debuten skedde säsongen 16/17 och sedan blev det ett totalt fyra A-landskamper innan resväskan packades för äventyret i Nordamerika.

Nyckelspelaren saknas

Inför kvällens match har det varit positiva tongångar kring Tre Kronor, insatsen mot Tjeckien var ett stort steg i rätt riktning men allt har inte varit bra. Tidigare under dagen kom uppgifter om att Lucas Wallmark missar matchen på grund av en lättare skada. Detta är ett tungt bakslag för laget som haft stor nytta av forwarden hittills under mästerskapet, men nu öppnas dörren för andra spelare. Enligt Johan Garpenlöv talar en del för att Leksands Nils Åman kan få en mer framträdande roll i kvällens match, centern var en av överraskningarna i truppen som presenterades inför resan till Finland var ombytt mot Tjeckien men den gången blev det ingen speltid för 22-åringen.

STATISTIK INFÖR KVÄLLENS MATCH

TOPP 3 POÄNGLIGAN
Sverige
Mathias Bromé, 3 poäng (1+2)
Erik Gustafsson, 3 poäng (0+3)
Rasmus Asplund, 2 poäng (2+0)
Storbritannien
Brett Perlini, 2 poäng (1+1)
Ben Lake, 2 poäng (1+1)
Scott Conway, 2 poäng (0+2)
POWERPLAY
Sverige – 25.00%
Storbritannien – 0.00%
BOXPLAY
Sverige – 83.33%
Storbritannien – 57.14%
MÅLVAKTERNA 
Sverige 
Marcus Högberg, 95.00%
Magnus Hellberg, 85.71%
Storbritannien 
Ben Bowns, 87.88%

Kvällens match startar 19:20 och kan ses på TV6. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.