Ikväll ska det avgöras vilket lag som vinner VM-guldet i ishockey.
Väntan på VM i Danmark var minst sagt lång men tillslut kunde mästerskapet spelas och det har på många sätt blivit som väntat. För svensk del gick det stundtals bra men kvartsfinalförlusten mot Kanada blev ett smärtsamt bevis på att vägen till toppen är lång. Där slocknade drömmen om medalj men för USA och Kanada lever fortfarande drömmen om att lämna Danmark med den ädlaste av medaljer.
Favoriternas briljans
På förhand var det inget snack om att Kanada och USA var de största favoriterna och redan i sina premiärmatcher visade man att formen var god. USA krossade Japan med hela 10-0 och Kanada hade inga större bekymmer att besegra Finland med 4-1. Sedan rullade det mesta på som beräknat, fram till gruppavslutningen då lagen skulle möta varandra. Väl där inledde Kanada starkt och ledde med 2-0 men sedan stod USA för en mäktig vändning vilket resulterade i seger med 5-2.
I slutspelet har inget av lagen varit hotade, Kanada vann visserligen mot Sverige med “bara” 3-0 men var spelmässigt överlägsna och i semifinalen hade Schweiz ingen som helst chans. Samtidigt krossade USA succélaget Tjeckien med hela 10-1 efter att ha gjort sex mål redan i första perioden.
Tar man en titt på de båda lagen har Kanada mest rutin och man har även en väldigt bred trupp, men i VM har USA visat prov på mer offensiv spets. Inför finalen toppar Taylor Heise poängligan och faktum är att turneringens tre bästa poänggörare hör hemma i USA, främsta kanadensiska är Sarah Fillier. Det anmärkningsvärda är att varken USA eller Kanadas fixstjärna (Coyne Schofield respektive Poulin) riktigt kommit upp på den förväntade nivån, även om de såklart varit bra.
Special teams brukar vara viktigt i matcher och hittills i VM har USA varit mest framgångsrika, laget har lyckats väldigt bra i powerplay och även i boxplay vilket varit en stor del av framgångsreceptet. Samtidigt har Kanada varit bäst av alla i boxplay, men inte riktigt lyckats fullt ut i powerplayspelet vilket bland annat resulterade i att segersiffrorna mot Sverige och Finland inte blev så stora.
På målvaktssidan har USA varit snäppet värre med en storspelande Nicole Hensley men Kanadas Ann-Renee Desbiens har också varit väldigt bra och ingen av de båda målvakterna har snittat mer än ett insläppt mål per match. Då är det nästan givet att man vinner en match. Naturligtvis har lagens båda defensiva uppställningar också bidragit, men målvakterna förtjänar en hel del beröm. Dessutom sätts inte målvakterna på riktigt samma prov som många andra lags diton, eftersom både USA och Kanada spelar med en hög press som gör att man vinner puck högt upp och kan spendera större delen av matchen i offensiv zon.
Inför VM var Kanada den största förhandsfavoriten men ser man till prestationerna hittills i turneringen får USA gälla som knapp favorit inför finalen, man har mer spets i sin offensiv och fler av lagets spelare tycks ha hittat formen. Samtidigt ska naturligtvis inte Kanada räknas ut på förhand, man har rutinen och brukar vara bäst när det gäller som mest så vi kan nog förvänta oss en både underhållande och spännande final mellan damhockeyns stora giganter.
STATISTIK INFÖR MATCHEN
USAs väg till finalen
USA – Japan: 10-0
USA – Finland: 6-1
USA – Schweiz: 9-0
USA – Kanada: 5-2
USA – Ungern: 12-1
USA – Tjeckien: 10-1
Kanadas väg till finalen
Kanada – Finland: 4-1
Kanada – Schweiz: 4-1
Kanada – Japan: 9-0
Kanada – USA: 2-5
Kanada – Sverige: 3-0
Kanada – Schweiz: 8-1
USA:s interna poängliga
Taylor Heise, 18 poäng (7+11)
Amanda Kessel, 16 poäng (6+10)
Hannah Bilka, 12 poäng (5+7)
Kanadas interna poängliga
Sarah Fillier, 10 poäng (5+5)
Marie-Philip Poulin, 9 poäng (5+4)
Ella Shelton, 8 poäng (2+6)
Powerplay
USA – 34.62%
Kanada – 21.43%
Boxplay
USA – 86.87%
Kanada – 90.00%
Finalen börjar 19:30 och kan ses på SVT.