En av NHL:s mest klassiska spelare har somnat in. 

Den senaste veckan har varit omskakande för många supportrar till New York Rangers, i fredags fick man veta att klubbikonen Henrik Lundqvist tvingas avsluta sin karriär och under söndagskvällen kom ytterligare ett tungt besked. Den legendariska forwarden Rod Gilbert har somnat in, 80 år gammal.

“Jag är djupt ledsen över bortgången av Rod Gilbert, en av de största Rangers som någonsin spelat för vår organisation och en av de största ambassadörerna som hockey har någonsin haft”

Rangers ordförande James Dolan, till NHL.com

“Mr Ranger”

Rod Gilbert föddes i kanadensiska Montréal sommaren 1941 men det stod ganska tidigt klart att han skulle göra mest avtryck i grannlandet USA. Efter att ha dominerat i diverse juniorligor värvades den lovande forwarden till New York Rangers och säsongen 60/61 gjorde han debut i NHL. Den efterföljande säsongen fick publiken en försmak av vad som skulle komma, när Gilbert stod för fem poäng på fyra slutspelsmatcher förstod dem att något stort var på gång och året efter stod han för 31 poäng i grundserien.

Säsongen 67/68 slog Gilbert till med ett personligt poängrekord (77) vilket resulterade i att han tog plats i ligans ena Allstar team. Under de kommande åren skulle forwarden vara Rangers offensiva stjärna och en av ligans främsta på positionen, han var dessutom en av ganska få i laget som kunde prestera lika bra oavsett om det gällde grundserien eller slutspelet. Det blev visserligen aldrig någon Stanley cup-seger men 1972 nådde man hela vägen till final efter att Gilbert gjort imponerande 97 poäng i grundserien.

När karriären rundades av hade forwarden alla möjliga rekord i klubben och han blev även den första spelaren som fick sitt nummer pensionerat. Sedan 1979 hänger tröja nummer 7 i Madison Square Garden och ett par år senare blev han invald i Hockey Hall of Fame. Det slutgiltiga beviset på att en spelare är legendarisk inom sporten.

Än idag är Gilbert klubbens främste målgörare genom alla tider och han är dessutom den enda spelaren som noterats för mer än 1000 poäng i den blåröda tröjan. Lägg därtill att han är en av endast tre spelare som gjort fler än tusen matcher i Rangers så är det inget snack om att “Mr Ranger” är en av klubbens allra största genom tiderna.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här