Damkronorna står inför en minst sagt tuff utmaning i morgondagens VM-kvartsfinal. 

Efter ett väldigt händelserikt gruppspel har Damkronorna tagit sig vidare till kvartsfinal där tuffast möjliga motstånd väntar i form av Kanada. De regerande mästarna vann sin grupp vilket gör att det tredjeplacerade Sverige får ta sig an VM:s värdnation.

– Kanada är ett otroligt skickligt lag och regerande mästare och det är deras hemmaplan, så även om det blir en otroligt tuff match så måste vi komma ihåg att njuta också. Det är få förunnat att få spela en kvartsfinal mot Kanada i Kanada i en förhoppningsvis fullsatt arena, säger Hanna Olsson till SVT inför matchen.

Så har det gått för Kanada hittills

Kanada gick in i hemma-VM som stor förhandsfavorit och hittills har man lyckats hantera pressen på ett väldigt bra sätt. I premiären tog man en stabil seger mot Schweiz och i mötet mot Tjeckien visade man att formen är väldigt bra, där klev inte minst den rutinerade forwarden Marie-Philip Poulin fram och stod för två av lagets fem mål. I matchen mot Japan hade man inga större problem att vinna och där kunde Emerance Maschmeyer stoltsera med att hålla nollan i sin hittills enda match i turneringen.

Det första riktiga testet kom i gruppfinalen mot USA och det blev en bra värdemätare för att se hur det stod till med formen. Rent spelmässigt stod man för en stundtals väldigt bra match men USA visade också upp ett imponerande spel och en fin kämparglöd. Kanada såg ut att gå mot en säker seger när Laura Stacey gjorde 3-1 i tom bur med ett par minuter kvar att spela, men sedan kunde Hilary Knight reducera och med endast fyra sekunder kvar fick Amanda Kessel in kvitteringen. Matchen fick därför avgöras på straffar och där var Kanada det bättre av lagen, vilket gör att man går igenom gruppspelet obesegrade.

Tre spelare som imponerat

  1. Sarah Fillier. Kanada har en fin bredd på sin offensiv och hittills är det Fillier som imponerat mest, den 22-årige forwarden snittar ett mål per match och har siktet inställt på att vinna sitt tredje VM-guld.
  2. Ann-Renée Desbiens. Visst, stundtals har Desbiens haft väldigt lite att göra men den kanadensiska målvakten har i stort sett gjort ett perfekt gruppspel, där 29-åringen visat att hon fortsatt håller väldigt hög klass. Tippas få förtroendet från start i mötet med Sverige.
  3. Blayre Turnbull. Får sällan de stora rubrikerna men är en väldigt skicklig spelare som alltid levererar i landslaget. Har inlett VM väldigt bra och stod bland annat för fyra assist i gruppspelet. Spelar ofta i en hårt arbetande tredjekedja men kan mycket väl får en mer framträdande roll i kvarten.

KANADAS VM-TRUPP

Målvakter

Kristen Campbell – 0 matcher
Ann-Renée Desbiens – 3 matcher, 92.9%
Emerance Maschmeyer – 1 match, 100%

Backar

Claire Thompson – 4 matcher, 1 poäng (0+1)
Ella Shelton – 4 matcher, 1 poäng (0+1)
Micah Zandee-Hart – 4 matcher, 1 poäng (0+1)
Jaime Bourbonnais – 4 matcher, 0 poäng
Renata Fast – 4 matcher, 2 poäng (1+1)
Erin Ambrose – 4 matcher, 4 poäng (0+4)
Jocelyne Larocque – 4 matcher, 2 poäng (0+2)

Forwards

Sarah Fillier – 4 matcher, 7 poäng (4+3)
Rebecca Johnston – 4 matcher, 1 poäng (1+0)
Danielle Serdachny – 4 matcher, 1 poäng (0+1)
Marie-Philip Poulin – 4 matcher, 5 poäng (3+2)
Natalie Spooner – 4 matcher, 3 poäng (2+1)
Brianne Jenner – 4 matcher, 3 poäng (1+2)
Laura Stacey – 4 matcher, 2 poäng (2+0)
Sarah Nurse – 4 matcher, 5 poäng (2+3)
Emma Maltais – 4 matcher, 0 poäng
Jamie Lee Rattray – 4 matcher, 2 poäng (0+2)
Kristin O’Neill – 4 matcher, 0 poäng
Blayre Turnbull – 4 matcher, 5 poäng (1+4)
Emily Clark – 4 matcher, 2 poäng (0+2)

Så har Kanada spelat i gruppspelet

Kanada – Schweiz: 4-0
Tjeckien – Kanada: 1-5
Japan – Kanada: 0-5
Kanada – USA: 4-3 (efter straffar)

Kvartsfinalen mellan Sverige och Kanada spelas på torsdag kväll och kan ses på SVT play. Mer inför matchen kommer under morgondagen. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.