Det börjar bli hög tid att snacka upp det kommande juniorvärldsmästerskapet. 

Väntan har minst sagt varit lång men i nästa veckan är det äntligen dags för Junior-VM att avgöras, detta efter att man tvingats bryta turneringen när den spelades i vintras. Mycket har hänt i de olika landslagen sedan dess och därför finns all anledning att ta en närmare titt på vilka som egentligen ska göra upp om medaljerna. Idag fokuserar vi extra på grupp A, där två av de största förhandsfavoriterna finns.

GRUPP A

Favoriterna – Kanada och Finland 

I samtliga fem lag som huserar i grupp A finns det utan tvekan lovande spelare, men de flesta är ändå överens om att det är Kanada och Finland som får gälla som de största förhandsfavoriterna. De båda länderna har en tradition av att fostra riktigt duktiga spelare och framtiden ser fortsatt ljus ut, inte minst för Finland som vann både OS och VM säsongen 21/22.

De finska lejonen åker till Kanada med höga förväntningar på sig och man gör det med en stark trupp där flertalet spelare redan hunnit etablera sig på en hög nivå. Den spelaren det snackas mest om på förhand är Aatu Räty, den lovande forwarden var stundtals lysande i den finska högstaligan den gångna säsongen och belönades med en resa över till USA där han stod för fyra poäng på åtta matcher i New York Islanders farmarlag. Ska Finland bli att räkna med i JVM gäller det att 19-åringen är på ett gottspelhumör. Samma sak gäller Brad Lambert (bilden) som fått väldigt mycket uppmärksamhet men som inte riktigt fick det att lossna den här vintern, han kommer dock från en lyckad sommar där Winnipeg draftade honom i förstarundan vilket säkerligen kan ha gett självförtroendet en skjuts i rätt riktning.

De senaste åren har Finland lyckats fostra flera riktigt duktiga backar och en hel del talar för att Topi Niemelä är näst på tur, 20-åringen har gjort succé den här säsongen och redan i maj kritade han på sitt första NHL-kontrakt. Mycket talar dock för att även den kommande säsongen spenderas som utlånad till Kärpät men dessförinnan ska Niemelä försöka frälsa Finland i JVM.

Att Kanada tillhör favoriterna inför JVM är långt ifrån en överraskning, laget är alltid med och slåss om medaljer och oftast är man även med och gör upp om guldet. Något man säkerligen ställt in siktet på även den här gången. 2021 fick man dock nöja sig med silver och det gäller att alla spelare kliver fram om man ska kunna gå hela vägen.

I truppen finns mängder av lovande spelare och det snackas naturligtvis lite extra om supertalangen Connor Bedard som tippas väljas först av alla i nästa års draft och det är ingen hemlighet att många NHL-klubbar redan scoutar 17-åringen som gjorde en uppmärksammad sejour i HV71:s juniorlag säsongen 20/21. Bland de övriga nyckelspelarna hittar vi inte minst lagkaptenen Mason McTavish som varit väldigt bra i juniorligan OHL och som förväntas vara med och slåss om en ordinarie tröja i Anaheim till hösten. Detta efter att ha valts som nummer trea i förra sommarens draft.

Kanada har det mesta som krävs för att gå hela vägen i JVM och det ska bli väldigt intressant att se om favoriten kan stå pall för trycket från sin hemmapublik och spela hem guldet till lönnlöven.

5 talanger att hålla ögonen på i grupp A

Connor Bedard (Kanada) 
Mycket är redan sagt om Kanadas guldklimp men det är klart att 17-åringen är en av gruppens och hela mästerskapets största talanger. Den här säsongen (vi är trots allt kvar i 21/22) stod den lovande centern för hela 100 poäng i WHL och det blev även sex mål när Kanada överraskande åkte ut redan i kvartsfinal i U18-VM. Den kommande turneringen kan bli en personlig revansch för Bedard som utan tvekan är tillräckligt bra för att hävda sig även på den här nivån.

Roby Järventie (Finland)
Järventie är något av en doldis trots att han redan hunnit med en hel del. Medan många andra fortfarande spelar juniorhockey har 19-åringen gjort två seniorsäsonger hemma i Finland och den här säsongen slog han sig in i Ottawas farmarlag, där det blev 34 poäng. Har många verktyg att använda sig av och kan mycket väl bli en av Finlands främsta spelare i turneringen.

Dalibor Dvorsky (Slovakien) 
Många av Slovakiens allra största talanger missar JVM eftersom man förmodligen kommer få chansen i NHL redan till hösten, men man åker trots det till Kanada med ett på pappret intressant lag. Bland spelarna hittar vi den väldigt lovande forwarden Dvorsky som fått mycket av sin skolning i Sverige och som bland annat gjorde 17 matcher i Hockeyallsvenskan med AIK i vintras. Under säsongen gjorde han även succé i klassiska Hlinka Cup och 17-åringen spås kunna väljas relativt tidigt i nästa sommars draft.

Jack Thompson (Kanada)
Thompson är kanske inte en av Kanadas största stjärnor i årets JVM men kommer från en stark säsong och ser ut att få chansen i farmarligan till hösten. Det som gör 20-åringen lite extra intressant ut en svensk synvinkel är att han faktiskt spenderade en del av säsongen 20/21 i Sverige, närmare bestämt i Hockeyettanlaget Surahammar. Där blev det arton poäng på lika många matcher och i vinter noterades den lovande backen för totalt 71 poäng i OHL.

Michal Gut (Tjeckien)
Många spelare i årets JVM har redan blivit draftade men det finns några som inte fått den chansen. Bland dessa hittar vi Michal Gut, som överraskande nog inte valdes i draften vare sig 2021 eller 2022. Detta trots en riktigt stark säsong i WHL där han bland annat noterades för hela 53 assist på lika många matcher i grundserien. 19-åringen kan få en nyckelroll i Tjeckien under JVM och ser ut att spendera nästa säsong i den inhemska högstaligan tillsammans med HC Litvinov.

Spelschemat i Grupp A 

Tisdag 9 augusti
Tjeckien – Slovakien (20:00)

Onsdag 10 augusti 
Lettland – Finland (00:00)

Torsdag 11 augusti
Lettland – Kanada (00:00)
Finland – Tjeckien (20:00)

Fredag 12 augusti
Slovakien – Kanada (00:00)

Lördag 13 augusti
Slovakien – Lettland (00:00)

Söndag 14 augusti
Kanada – Tjeckien (00:00)
Finland – Slovakien (20:00)

Måndag 15 augusti
Tjeckien – Lettland (00:00)

Tisdag 16 augusti
Kanada – Finland (00:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här